Amenzi de circulaţie mai mari în România?! Se ia în calcul majorarea punctului de amendă
Amenzi de circulaţie mai mari în România?! Veste proastă pentru șoferi. Începând de anul viitor, s-ar putea discuta despre o majorare a punctului de amendă. Acest lucru înseamnă că vor crește, implicit, și amenzile.
Amintim că în luna octombrie, salariul minim a fost majorat la 3.300 de lei. Teoretic, punctul de amendă este 10% din valoarea salariului minim. De câțiva ani însă, valoarea acestuia a fost menținută la 145 de lei.
De anul viitor, se ia în calcul alinierea punctului de amendă la valoarea salariului minim. Valoarea acestuia ar putea ajunge astfel la 330 de lei, mai mult decât dublul valorii din prezent.
Cum vor crește amenzile
Amenzi de circulaţie mai mari în România?! Majorarea punctului de amendă înseamnă că, implicit, și amenzile vor deveni mult mai usturătoare. De exemplu, dacă sunteți prinși în trafic fără centura de siguranță, veţi fi sancţionaţi cu 3 puncte de amendă. Ei bine, dacă în prezent, ați primi o amendă de 435 de lei, de la anul s-ar putea să fie 990 de lei.
Mai dur vor fi sancționați însă șoferii care vorbesc la telefon. Mai exact, vor primi o amendă de până la 2.600 de lei şi li se poate suspenda şi permisul pe 60 de zile.
Pentru alte contravenţii mai grave, pe care poliţiştii le încadrează în clasa a 5-a de amenzi, adică aplicarea de 100 de puncte de amendă, valoarea acestuia poate ajunge şi la 33.000 de lei. Asta ar însemna aproximativ 6.600 de euro, în multe cazuri cam cât valoarea maşinii.
Un punct de amendă rămâne 145 de lei până la finalul acestui an
Amenzi de circulaţie mai mari în România?! Amintim că punctul de amendă a rămas la nivelul anului 2017. Atunci, salariul minim era de 1.450 de lei. Punctul de sancțiune reprezenta 10% din acesta.
Până la finalul acestui an, conform unei ordonanțe de Guvern din 2002, un punct de sancțiune va rămâne la valoarea de 145 de lei.
Începând cu anul viitor însă, dacă se renunță la plafonarea punctului de amendă, acesta ar putea ajunge să depășească dublul, atingând 330 de lei. Această schimbare ar implica o creștere semnificativă a amenzilor rutiere din 2024.
Există cinci clase de sancțiuni, fiecare având un interval specific de puncte-amendă:
Clasa I: 2-3 puncte-amendă;
Clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă;
Clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
Clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă;
Clasa a V-a: 21-100 de puncte-amendă.
Mai multe puteți afla aici.