Participanții la trafic care nu respectă legea vor primi amenzi usturătoare, de până la 13.500 de lei. Un astfel de caz a avut loc recent, după ce un bărbat care circula cu căruța pe un drum public a pus în pericol viața mai multor șoferi.

Se dau amenzi de până la 13.500 de lei

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost amendat după ce a pus viața mai multor șoferi în pericol. Totul s-a întâmplat miercuri, 24 iulie.

Acesta a fost surprins când circula haotic cu căruța pe Drumul Național 72 din Târgoviște. În urma apariției imaginilor surprinse pe camera de bord a unei mașini, poliția s-a sesizat.

În videoclip se poate observa cum căruța merge haotic. Aceasta intră pe contrasens, forțând șoferii să încetinească brusc și să tragă pe dreapta, pentru a evita o coliziune.

Vezi aici imaginile.

IPJ Dâmbovița a oferit mai multe informații

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița a oferit mai multe informații. Potrivit comunicatului, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.970 de lei, deoarece a pus în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, dar și pe a lui, prin nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice.

Bărbatul a fost sancționat contravențional și cu amendă în valoare de 13.500 de lei, deoarece calul nu beneficia de asistență medicală necesară, iar proprietarul nu deține documente sanitar veterinare pentru cabalină.

Totodată, polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor s-au deplasat la domiciliul bărbatului, unde au efectuat verificări, fără a fi constatate urme vizibile de violență asupra animalului.

„La data de 18 iulie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Târgoviște s-au sesizat și au identificat, pe Șoseaua Găești, conducătorul atelajului hipo, respectiv un bărbat de 45 de ani, din Priseaca.

Pentru ca a pus în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, dar și pe a lui, prin nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.970 de lei, respectiv pentru lipsa cărții de identitate, pentru că emana halenă alcoolică și a refuzat testarea în vederea măsurării alcoolului pur în aerul expirat, conducea vehiculul pe axul drumului public, constituind un real pericol, nu purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescente, iar atelajul nu avea sisteme de iluminare față-spate.

De asemenea, polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor s-au deplasat la domiciliul bărbatului, unde au efectuat verificări, fără a fi constatate urme vizibile de violență asupra animalului.

În plus, bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 13.500 de lei, pentru că animalul nu beneficiază de asistență medicală necesară, iar proprietarul nu deține documente sanitar veterinare pentru cabalină”, a transmis IPJ Dâmbovița.

masina de politie, soferi, permis de conducere, amenda
SURSA FOTO: Dreamstime

Pe aceste șosele sunt interzise accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animală

Căruțele și trăsurile pot circula pe drumurile publice, cu excepția autostrăzilor, drumurilor naționale, a celor din municipii și a celor la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului.

Pe aceste șosele sunt interzise accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor de povară, de tracțiune sau de călărie, precum și a animalelor izolate sau în turmă.

Autoritățile au făcut mai multe recomandări, în special pentru căruțași:

  • Vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat în faţă cu două dispozitive fluorescente de culoare albă, iar în spate, cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare roşie, omologate, montate cât mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului;
  • Atunci când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii meteorologice care reduc vizibilitatea, precum şi pe timpul nopţii, vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat în plus, în partea laterală stângă, cu cel puţin o lumină de culoare albă sau galbenă, situată mai sus de nivelul roţilor;
  • Conducătorul vehiculului trebuie să aplice, pe harnaşamentul animalului trăgător, materiale reflectorizante pentru ca acesta să fie observat cu uşurinţă de către ceilalţi participanţi la trafic;
  • Circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală: Pe drumurile pe care le este permis accesul, vehiculele cu tracţiune animală trebuie să fie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile.