Autoritatea Națională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunță că au avut loc o serie de acțiuni la nivel național în intervalul 28 martie – 14 aprilie.
În urma controalelor efectuate, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat 423 de amenzi, care au însumat nu mai puțin de 1,934 milioane de lei. Sursa citată mai precizează că în același interval, în România au fost sacrificaţi în total 62.248 de miei şi iezi.
Pe lângă amenzi, în urma controalelor efectuate, inspectorii ANSVSA au emis și 8 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi 2 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii. În același timp, pentru a evita eventuale probleme mult mai grave, au fost aplicate și măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 1.676 de kg de produse alimentare, care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (495 kg. produse din carne, 281 kg. carne proaspăta, 652 kg peşte şi produse din pescuit, 248 kg diverse produse alimentare).
Amenzi de sute de mii de lei
În ceea ce privește verificările făcute în intervalul menționat, ANSVSA menționează că au fost efectuate controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în 6.286 de obiective din sectorul alimentar, în 463 de mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii, 84 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine, la nivelul cărora au fost sacrificate 62.248 de capete tineret ovine/caprine şi 21 de spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor la nivelul pieţelor.
Referitor la neregulile descoperite, inspectorii susțin că printre acestea se numără: desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar, deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, etichetare necorespunzătoare şi lipsa implementării corespunzătoare a programului de autocontrol.
Menționăm faptul că toate controalele ANSVSA sunt în desfășurare chiar și la momentul actual, urmând a fi anunțate public după finalizarea rezultatelor.
Amintim că această acțiune specială de control se desfășoară și în București, unde inspectorii au găsit deja mai multe nereguli. Conform precizărilor făcute de ANSVSA, doar în Capitală au fost acordate amenzi de peste 583.000 de lei şi au fost confiscate aproape 1.500 de kilograme de alimente.
Controalele au fost efectuate în perioada 14 – 16 aprilie 2022, timp în care au fost verificate 76 de unităţi de alimentaţie publică (4 pescării, 34 de măcelării, 38 de magazine alimentare), în vederea controlării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală şi non-animală.
Ce nereguli s-au descoperit în București?
În total, inspectorii ANSVSA au acordat 41 de sancțiuni, în valoare totală de 583.200 de lei și au confiscat 1.478,5 kg de alimente (174,47 kg organe de miel, 18 litri de lapte, 40 de bucăţi de ouă, 9 kg de peşte, 6,5 kg de organe de pasăre şi 158,05 kg de produse din carne).
În ceea ce privește neregulile descoperite, ANSVSA menționează că este vorba despre următoarele aspecte: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate/neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă; nerespectarea normelor privind condiţiile de depozitare, etichetare, ambalare şi manipulare a produselor alimentare; nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite; încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor; comercializarea cărnii fără efectuarea expertizei sanitare veterinare; nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de comercializare a cărnii de pasăre.