Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat amenzi de aproximativ 1,12 milioane de lei în urma controalelor efectuate în perioada 3 -12 decembrie.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, inspectorii au verificat 4.258 de obiective, astfel: 2.819 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (măcelarii, carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri, depozite, pieţe agroalimentare), 285 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine non-animală, 662 de unităţi de alimentaţie publică (restaurante, pensiuni, fast food etc.), 103 unităţi de abatorizare şi 389 de unităţi de procesare (carne, peşte, lapte, miere, produse de morărit/panificaţie).
A fost reţinută o cantitate de 1.817 kg de produse alimentare neconforme
De asemenea, au fost realizate 597 de controale în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene şi Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi restricţiile sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană.
„Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea a 256 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.116.944 de lei şi emiterea a 2 ordonanţe de suspendare a activităţii.
De asemenea, a fost reţinută oficial o cantitate de 1.817 kg de produse alimentare neconforme (carne şi produse din carne, peşte şi produse din pescuit, brânză şi produse lactate, produse de patiserie şi panificaţie). Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse”, precizează ANSVSA.
Controalele inspectorilor ANSVSA urmăresc și distanțarea fizică
Principalele neconformităţi identificate au fost: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor alimentare; personal muncitor fără echipament de protecţie; întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de prelucrare şi depozitare; vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare; desfăşurarea de activităţi sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în locuri neînregistrate/ neautorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
În contextul pandemiei de COVID-19, controalele inspectorilor ANSVSA urmăresc atât respectarea normelor şi cerinţelor de igienă alimentară, cât şi a celor privind distanţarea fizică, a purtării măştilor de protecţie pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor, precizează sursa citată.
Totodată, este verificată şi realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor, echipamentelor şi ustensilor folosite în activitatea de producţie a unităţilor şi operatorilor din industria alimentară.
Recomandări pentru populație din partea ANSVSA
„Autoritatea reaminteşte cetăţenilor următoarele recomandări: efectuarea la medicul veterinar a examenului trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii; carnea şi produsele din carne de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiţionale în gospodăria proprie sunt destinate exclusiv consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora; persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar – veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.) se expun unui risc major de îmbolnăvire”, se mai arată în comunicat.
Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului instituţiei – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.
ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară şi în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control până pe data de 7 ianuarie 2021 şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA judeţene/a municipiului Bucureşti.