Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a intrat la rupere. În perioada 15-19 iunie reprezentanții ITM au efectuat controale pentru a verifica măsurile de sănătate și securitate în muncă. În urma acestor controale mai mulți angajatori sunt buni de plată.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti au efectuat, în perioada 15 – 19 iunie, un număr de 286 controale la angajatori de pe raza municipiului Bucureşti, pentru a verifica măsurile de sănătate şi securitate în muncă, potrivit unui comunicat remis luni de ITM Bucureşti.
În urma verificărilor, inspectorii ITM Bucureşti au aplicat amenzi în valoare de 976.100 lei, după ce au descoperit 46 de persoane care prestau activitate fără forme legale de muncă.
De asemenea, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti au realizat 2 sistări de activitate pentru neconformităţi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, conform comunicatului.
Acţiunile de control s-au realizat cu respectarea tuturor măsurilor stabilite şi dispuse prin acte normative privind protecţia împotriva SARS-COV-2, iar inspectorii au atras atenţia angajatorilor asupra rolului tuturor măsurilor pentru protecţia şi protejarea angajaţilor împotriva SARS-COV-2.
Acţiunile au fost coordonate de inspectorul şef Constantin Bujor, menţionează ITM Bucureşti.
ITM Sibiu, amenzi pentru aceleași nereguli
La începutul lunii, ITM Sibiu a acordat mai multe amenzi.
În domeniul relaţiilor de muncă s-au făcut 50 de controale, iar inspectorii de muncă au dat 1 amendă de 1.500 lei, 6 avertismente şi 18 măsuri de remediere.
Printre neconformităţile constate au fost: încălcarea termenului prevăzut pentru transmiterea datelor în REVISAL cu elementele contractului individual de muncă pentru care există dovada executării acestuia, respectiv prestarea muncii şi plata salariului, nerespectarea dispoziţiilor legale privind clauzele obligatorii cuprinse în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, nerespectarea prevederilor legale privind negocierea colectivă, nerespectarea de către angajator a obligaţiei de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor prestate zilnic de fiecare salariat precum şi prestarea activităţii în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului de muncă cu timp parţial.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă inspectorii de muncă au controlat 50 angajatori la care îşi desfăşoară activitatea 1396 de lucrători, identificând 130 de abateri de la prevederile legale, pentru care au fost aplicate 130 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 128 de avertismente şi 2 amenzi în valoare totală de 9.000 lei.