Cei de la bloc primesc o lovitură dură. De acum nu mai este atât de simplu să scapi de obiectele vechi din casă. Se dau amenzi dure dacă legea nu e respectată.

De exemplu, este interzis să mai fie abandonate în fața locuinței obiecte casnice de folosință îndelungată. Cu alte cuvinte, trebuie să fiți cu băgare de seamă dacă vreți să scăpați de saltele sau mobilă. Același lucru e valabil și în cazul deșeurilor din renovări sau construiri.

Amenzi usturătoare pentru cei care încalcă legea

Regulile s-au schimbat. Dacă se încalcă noile norme privind regimul deșeurilor, persoanele fizice riscă amenzi de până la 45.000 de lei. În anumite condiții, sunt prevăzute chiar și pedepse cu închisoarea.

În funcție de localitatea de domiciliu, cei care vor să se debaraseze de obiecte pot lua legătura cu firma de salubritate. Aceasta le va ridica, dar doar în anumite zile.

Ce înseamnă deșeuri municipale

Legislația privind regimul deșeurilor (OUG 92/2021) a fost modificată la începutul anului. În lege sunt incluse o serie de interdicții privind eliminarea deșeurilor. Trebuie spus că deșeurile reprezintă orice substanță sau obiect pe care deținătorul le aruncă sau are intenția sau obligația să le arunce.

Deșeurile municipale sunt definite ca:

  • deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat de la gospodării, inclusiv hârtia și cartonul, sticla, metalele, materialele plastice, biodeșeurile, lemnul, textilele, ambalajele, deșeurile de echipamente electrice și electronice, deșeurile de baterii și acumulatori și deșeurile voluminoase, inclusiv saltelele și mobila;
  • deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat din alte surse, în cazul în care deșeurile respective sunt similare ca natură și compoziție cu deșeurile menajere.

În schimb, deșeurile municipale nu includ deșeurile provenite din producție. Nu sunt incluse nici cele din agricultură, silvicultură, pescuit, fose septice și rețeaua de canalizare și tratare.

Deseuri/SURSA FOTO: Dreamstime

Sancțiuni între 30.000 și 45.000 de lei sau chiar închisoarea

Abandonarea, aruncarea, ascunderea, incendierea sau îngroparea deșeurilor de orice fel sunt interzise. Interdicția este valabilă și în cazul eliminării, deținerii sau păstrării deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop.

Amenzile stabilite pentru persoanele fizice în cazul nerespectării legislației privind regimul deșeurilor sunt foarte mari. Se dau sancțiuni între 30.000 și 45.000 de lei. Pe lângă acestea, în aceste cazuri se aplică și sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției pentru abandonarea/  aruncarea/ eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor, îngroparea deșeurilor, după caz.

E mai grav dacă cantitatea sau impactul deșeurilor asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată. În acest caz se poate aplica pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru nerespectarea regulilor privind regimul deșeurilor.

Obligațiile pe care le au românii

Persoanele fizice au obligația să depună deșeurile provenite din gospodărie, pe tipuri. Ele sunt depuse în sistemul de colectare separată a deșeurilor municipale gestionate de firmele de salubritate, inclusiv în centrele de colectare. Pentru deșeurile de echipamente electrice și electronice, autoritățile locale trebuie să asigure colectarea lor în cel puțin unul dintre următoarele moduri:

  • centre fixe de colectare, cel puțin unul la 50.000 de locuitori, dar nu mai puțin de un centru în fiecare unitate administrativ-teritorială;
  • puncte de colectare mobile în măsura în care acestea sunt accesibile populației ca amplasament și perioadă de timp disponibilă;
  • colectare periodică, cu operatori desemnați, cel puțin o dată pe trimestru.

În mod normal, nu se iau bani pentru colectarea de deșeuri. Dacă există deșeuri care provin din renovarea sau construirea casei, atunci lucrurile se schimbă. Colectarea, sortarea și depozitarea lor se fac contra cost.