„Vă supunem atenţiei emisiunile de dezbare ale posturilor Realitatea TV, PRO TV, TVR, DIGI FM şi a postului de radio EUROPA FM, în care au fost prezentate imagini şi stiri din timpul protestului din data de 9 iunie 2018. Considerăm că modul absolut denigrator al prezentării aduce mari deservicii de imagine oamenilor care au venit de bună voie, bună credinţă şi încalcă orice normă jurnalistică europeană, anulând ideea de protest liber, divizând societatea românească în buni şi răi, dezirabili şi mai puţin dezirabili. În virtutea obligaţiilor legale pe care le aveţi, acelea de a proteja interesul public vă rugam luaţi măsurile care se impun.”, se arată în sesizarea PSD.
Astfel, posturile amendate au fost Realitatea TV, Europa FM și TVR, potrivit paginademedia.ro
Realitatea TV a primit o amendă 20.000 de lei, pentru afirmațiile făcute pe post pe tema protestelor, dar și pentru acuzația adusă de Oreste Teodorescu, despre mama lui Mircea Badea (Antena 3), cum că ar fi fost informatoare a Securității. În cadrul emisiunii s-a afirmat că la miting au fost aduși oameni cu „arcanul”, că au fost „amenințați” și „șantajați”. Alexandra Păcuraru, una dintre realizatoare, a a afirmat pe post că a văzut doar „fețe de drojdieri”.
Europa FM, amendă de 10.000 de lei propusă de Radu Hejeu, pentru Ediția Specială difuzată de post în ziua mitingului. Herjeu a propus inițial 5.000 de lei amendă, întrucât postul era la prima abatere, însă unul dintre articolele invocate – 3, alineat 2 privind informarea corectă – permite doar somație sau sancțiuni de la 10.000 de lei în sus.
TVR 1 a primit somație pentru lipsa imparțialității, propusă de Monica Gubernat.
„Fiind vorba despre televiziunea public colegii dumneavoastră de la știri ar trebui să știe că este obligatorie imparțialitatea și că ar trebui prezentate opinii pro și contra când se petrec asemenea evenimente în societate. Dacă nu știți cum să faceți, luați exemplul de la radioul public”, i-a spus Monica Gubernat reprezentantului postului.
La rândul său, Răsvan Popescu, vicepreședinte CNA, i-a transmis reprezentantului TVR: „Ca subiect de reflecție, faptul că niște oameni se exprimă mai greu nu înseamnă că nu identifică corect interesul politic. Omul își știe interesul direct și personal chiar dacă e mai puțin articulat în vorbire.”