Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre situația deȘeurilor din România. Potrivit acestuia, în momentul de față, sute de localităţi din România nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, fiind astfel nevoie de impunerea unor reguli mai drastice.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță pedepse aspre pentru localitățile din România care nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Potrivit acestuia, urmează să fie demarate controale şi amenzi care vor fi aplicate acelor unităţi administrativ-teritoriale care nu gestionează deşeurile.
Totodată, ministrul adaugă că o altă problemă la nivelul cetățenilor o reprezintă atitudinea, adică modul în care gestionează cantitatea de deșeuri pe care vor să o arunce, el subliniind faptul că autoritățile publice au o responsabilitate în acest sens.
Barna a dăugat că a purtat discuții în urma cărora s-a decis ca primăriile care nu au astfel de contracte să fie amendate cu suma de 25.000 de lei. Ministrul susține că această amendă va fi aplicată în primă fază, urmând ca apoi să mai vină și altele în cazul în care situația nu se schimbă.
„La nivelul cetăţenilor, este problema atitudinii, problema modului în care gestionăm noi acea cantitate mică, mare de deşeuri pe care le generăm prin viaţa noastră de zi cu zi. Aici, autorităţile publice au o responsabilitate uriaşă. Astăzi am avut o discuţie cu colegii, am făcut un plan de control pentru aceste unităţi administrativ-teritoriale care nu-şi fac datoria. Sunt în jur de 700-705 UAT-uri care nu au nici în momentul de faţă contract de salubrizare pe colectare selectivă. Aceste primării vor fi amendate.
Amenda este de 25.000 de lei, vor fi aplicate aceste amenzi în primă fază. Urmează o altă etapă, din 15 ianuarie încolo, când facem un control încrucişat pe raportările de cantităţi de la primării, de la salubrist şi de la celelalte companii care preiau aceste cantităţi de deşeuri colectate selectiv şi acolo unde sunt diferenţe, unde există uz de fals – pentru că sunt companii care beneficiază de aceste raportări false şi încearcă să rezolve problema din cifre – acolo mergem mai departe cu plângeri penale”, a afirmat ministru Mediului, la B1 Tv.
Tanczos Barna, despre problema deșeurilor din Capitală
Un alt aspect punctat de ministru a fost faptul că în lunile septembrie şi octombrie autorităţile de mediu au făcut un control la nivel naţional la companiile care se ocupă de reciclare. În urma verificărilor, au fost deschise mai multe dosare penale, după ce s-au găsit documente false la astfel de companii.
Totodată el a mai vorbit și despre situația din București, unde autoritățile au probleme în a realiza strategii de gestionare a deşeurilor, anunță news.ro. În acest context, ministrul a explicat că, teoretic, fiecare Consiliu Judeţean şi Municipiul Bucureşti trebuie să aibă un plan de gestionare a deşeurilor din care face parte şi construirea unor depozite, licitarea serviciilor de operare a acestor depozite şi a colectării selective.
„În practică, Bucureştiul de 20 de ani nu a făcut practic niciun pas pentru a construi un sistem de depozitare conform, astfel încât să nu fie la mâna companiilor care 20 de ani au obţinut dreptul de a depozita deşeuri. Ilfovul se mişcă mult mai bine, judeţul Ilfov are un proiect european la care lucrează, o strategie la care lucrează”, a adăugat Tanczos Barna.