Românii care mai aruncă deşeuri în spaţii neautorizate riscă amenzi usturătoare, ce ajung la 20.000 de lei pentru persoanele fizice şi la 70.000 de lei pentru cele juridice, dar şi confiscarea autovehiculelor cu care sunt prinşi făcând asta. Proiectul de lege a trecut marţi de Senat.
Se pregătesc amenzi usturătoare, dar şi confiscarea maşinilor şi utilajeler, pentru producătorii şi deţinătorii de deşeuri care nu respectă regulile.
Amenzi şi maşini confiscate pentru persoanele fizice sau juridice care abandonează deşeuri în locuri neautorizate
Potrivit unui proiect ce a trecut marţi de Senatul României, prima Cameră sesizată, producătorii şi deţinătorii de deşeuri riscă amenzi ce pot urca până la 20.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi până la 70.000 de lei, pentru cele juridice, în funcţie de gravitatea faptei.
În plus, se pot confisca şi mijloacele de transport şi utilajele, dacă nu se respectă condiţiile de mediu.
Proiectul adoptat în şedinţa de marţi a Senatului a fost iniţiat de mai mulţi senatori ai PNL. Senatul este prima Cameră sesizată în cazul propunerii legislative privind completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată în 2014.
Ce scrie în expunerea de motive şi ce amendamente au fost admise la proiectul iniţial?
„Prin prezenta propunere legislativă am avut în vedere creşterea sancţiunilor până la confiscarea mijloacelor de transport utilizate de producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri care au obligaţia să supună deşeurile ce nu au fost valorificate unei operaţiuni de eliminare în condiţii de siguranţă”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Amenzile pentru nerespectarea condiţiilor de mediu, aplicate producătorilor şi deţinătorilor de deşeuri, sunt cuprinse între 3.000 lei şi 6.000 lei pentru persoanele fizice şi între 20.000 lei – 40.000 lei pentru cele juridice. În cazul nerespectării dispoziţiilor legale, amenzile cresc de la 10.000 lei la 20.000 lei (persoane fizice) şi de la 50.000 lei la 70.000 de lei (persoane juridice), scrie Agerpres.
Un amendament admis prevede, ca sancţiune complementară, confiscarea mijloacelor de transport şi utilajelor folosite pentru descărcarea/ abandonarea deşeurilor în spaţii neautorizate, „dacă deşeurile pot provoca decesul ori vătămarea corporală a unei persoane sau o daună semnificativă a calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor sau în situaţia săvârşirii, în mod repetat, a contravenţiilor menţionate”.
Potrivit altui amendament, transportul deşeurilor de către alte persoane sau operatori decât cei autorizaţi sau înregistraţi este interzis.
Sursă foto: Dreamstime