Amenzile aplicate în 2011 de Consiliul Concurenţei reprezintă 80% din toate sancţiunile date de la înfiinţarea instituţiei

Amenzile pe care autoritatea naţională de concurenţă le-a aplicat anul trecut reprezintă 80% din volumul total de sancţiuni date de instituţie în cei 14 ani de la înfiinţarea sa, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

‘2011 a fost un an care, din punctul de vedere al nivelului amenzilor, se apropie de 80% din valoarea tuturor amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei de la înfiinţarea lui; am depăşit 83 milioane euro, faţă de cele o sută şi ceva de milioane de euro – cât a dat Consiliul Concurenţei în 14 ani de existenţă’, a spus Bogdan Chiriţoiu.

În acest context, preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că, anul trecut, au fost finalizate o serie de cazuri mari, precum cele referitoare la operatorii de telefonie mobilă Orange (34,8 milioane euro) şi Vodafone (28,3 milioane euro) sau Bayer şi distribuitorii acestuia (12 milioane euro).

În total, valoarea amenzilor a fost de 354,96 milioane lei (circa 83,4 milioane euro). Dintre cele 24 de investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei care au fost realizate anul trecut, 11 s-au finalizat prin sancţiuni.

Pentru prima dată, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi pentru nefurnizarea de informaţii în cadrul unor investigaţii de cunoaştere a pieţei: au fost sancţionate 39 de companii (14 comercianţi de piese auto şi 25 de companii implicate în construcţia de drumuri şi autostrăzi), valoarea amenzilor fiind de peste 2,47 milioane lei (circa 575.000 euro).

Tot în premieră, Consiliul Concurenţei a aplicat ‘procedura de angajamente’, investigaţia respectivă privind vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal.

‘Procedura de angajamente este nou introdusă şi prevede ca, în anumite cazuri de excepţie, să putem închide o investigaţie fără să amendăm, dar obţinând un efect pozitiv în piaţă pentru că firma nu numai că promite că-şi va corecta conduita anticoncurenţială, dar şi implementează rapid corecţiile corespunzătoare’, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei.

În legătură cu o altă premieră – o investigaţie declanşată pe baza indiciilor furnizate de către Parchet – DIICOT cu privire la o posibilă înţelegere între 23 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la 11 licitaţii organizate de Transgaz şi Romgaz pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente – Bogdan Chiriţoiu a precizat că ‘pentru a nu întârzia ancheta Parchetului, Consiliul Concurenţei îşi va finaliza investigaţia cât mai repede cu putinţă, probabil, anul acesta’.