În primul trimestru, inspectorii ISC au efectuat 14.902 controle în domeniile sale de competenţă, cu 4% mai puţine decât în perioada similară a anului 2016. În urma acestor controale au fost constatate peste 4.600 de nereguli pentru care s-au aplicat 405 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2,82 mil. lei, care s-au constituit venituri la bugetul de stat.
Rapoartele de activitate ale instituţiei arată că a fost dispusă oprirea lucrărilor de construcţie în cazul a 95 de obiective controlate în primele trei luni din 2017, iar în şapte cazuri au fost sesizate organele de urmărire penală, pentru fapte care constituie infracţiuni.
ISC a respins avizarea a 295 de lucrări realizate din bani publici, ajunse în faze determinante pentru rezistenţa şi stabilitatea lucrărilor de construcţii, şi a refuzat documentaţia pentru alte şapte investiţii finanţate de stat, în primele trei luni din acest an.
Beneficiarii construcţiilor realizate în România sunt obligaţi să plătească o taxă de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate, care acoperă cheltuielile cu controlul statului, la care se adaugă o taxă suplimentară în cuantum de 0,5% din valoarea autorizată, din care jumătate se achită la momentul începerii lucrărilor şi jumătate la recepţionarea acestora. ISC a încasat în primul trimestru 40 mil. lei de pe urma acestor taxe, cu 15% mai puţin decât cu un an mai devreme.
ISC a aplicat amenzi de circa 9,5 milioane de lei în 2016, valoare de aproape trei ori mai mare comparativ cu sancţiunile acordate în 2015. Rezultatul depăşeşte cu mult bilanţul amenzilor din ultimii şase ani.