Amenzile în transportul naval ar putea creşte de zece ori

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) intenţionează să majoreze cuantumul unora dintre amenzile aplicate în domeniul transportului naval cu minim 25% şi până la o valoare de zece ori mai mare, şi să introducă altele noi.Valoarea amenzilor va creşte semnificativAstfel, pentru nerespectarea de către comandant a cerinţelor şi procedurilor privind încărcarea şi descărcarea în siguranţă a navelor, amenda minimă va creşte de 2,5 ori, de la 2.000 de lei la 5.000 le

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) intenţionează să majoreze cuantumul unora dintre amenzile aplicate în domeniul transportului naval cu minim 25% şi până la o valoare de zece ori mai mare, şi să introducă altele noi.

Valoarea amenzilor va creşte semnificativ

Astfel, pentru nerespectarea de către comandant a cerinţelor şi procedurilor privind încărcarea şi descărcarea în siguranţă a navelor, amenda minimă va creşte de 2,5 ori, de la 2.000 de lei la 5.000 lei, iar pentru operarea unei nave pentru transportul produselor petroliere, chimice sau al gazelor lichefiate, de către operatorii terminalului, fără permis de operare amenda va creşte de cinci ori, la sume cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei.

Dacă un comandant de navă nu anunţă evenimentele de navigaţie ale propriului vas sau ale altor nave, cum ar fi coliziuni, incendii, avarii, poluare, scufundare, eşuare sau pierderi de vieţi omeneşti, se va aplica o amendă de patru până la zece ori mai mare, respectiv de la 10.000 lei la 50.000 de lei. Actualele amenzi sunt cuprinse între 1.000 de lei şi 5.000 de lei.

Poluarea de către navele maritime, a apelor naţionale navigabile, cu hidrocarburi sau substanţe lichide nocive în vrac va fi taxată cu sume între 10.000 (+25%) şi 50.000 de lei. O noutate este introducerea acestei amenzi pentru persoanele fizice, cuantumul fiind între 5.000 şi 30.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de MTI.

O altă majorare, de 25%, pentru amenda minimă şi de 50% pentru cea maximă se referă la aruncarea gunoiului generat la bordul navei în apele naţionale, noile sume fiind de 10.000-30.000 de lei.

Amenzi noi

Printre amenzile nou introduse se află omiterea transmiterii de către comandant a informaţiilor privind navele eligibile pentru inspecţiile obligatorii extinse, amenda fiind între 5.000 lei şi 10.000 lei dacă informaţiile privind sosirea navei nu sunt transmise cu trei zile înainte de timpul estimat de sosire a navei în unul din porturile româneşti şi între 10.000 lei şi 20.000 lei dacă informaţiile privind sosirea navei in port nu sunt transmise la plecarea navei din ultimul port, dacă voiajul între cele două porturi durează mai puţin de trei zile.

Conducerea ambarcaţiunii de agrement de către o persoană care se află sub influenţa băuturilor alcoolice va fi amendată cu o sumă cuprinsă între 1.000 de lei şi 5.000 de lei. În acest caz se poate aplica şi sancţiunea complementară, suspendarea certificatului de la o lună la un an.

Noile tarife vor intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

SURSA: Mediafax