Legea care impune obligativitatea asigurării locuințelor reglementează nivelul amenzilor pe care le vor suporta proprietarii care nu îi respectă prevederile, însă nu menționează o dată certă de la care aceste sancțiuni pot fi aplicate. Actul normativ stipulează că amenzile pot fi aplicate după ce expiră mai multe termene succesive.
Amenzile vor putea fi date începând cu 15 ianuarie, potrivit Ministerului Administrației și Internelor (MAI), instituția care a inițiat acest proiect. „Apreciem faptul că termenul legal pentru obligația încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuințelor este de până la 15 ianuarie 2011“, afirmă reprezentanții MAI. Interpretarea instituției de stat este identică cu cea a companiei care emite polițele obligatorii – Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).
În același timp, termenul de la care pot fi aplicate amenzile este cel mai apropiat care poate fi dat în baza interpretărilor multiple ale legii. „Considerăm că obligaţia proprietarilor de a încheia poliţele de asigurare devine exigibilă în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a normelor metodologice propuse de CSA şi aprobate de Guvern. (…) Acest termen nu a început să curgă, deoarece încă nu au fost emise aceste norme metodologice în aplicarea legii“, afirmă Ovidiu Țibuleac, coordonatorul Departamentului Asigurări al Casei de avocatură Boştină şi Asociaţii.
În plus, primele polițe au fost vândute pe piață în a doua parte a lunii iulie, ceea ce înseamnă că amenzile pot începe să curgă la numai șase luni de aplicare efectivă a legii, chiar dacă textul reglementării prevede o perioadă de 12 luni pentru acomodarea proprietarilor cu noua obligativitate.
Ce acoperă polițele impuse de stat
Asigurările obligatorii acoperă numai riscurile de cutremur, inundații naturale și alunecări de teren. Polițele costă 20 de euro pe an pentru casele ridicate din materiale tratate termic și pentru apartamente, despăgubirea maximă ajungând la 20.000 de euro. Pentru locuințele ridicate din paiantă, asigurările costă 10 euro anual, iar despăgubirea maximă poate ajunge la 10.000 de euro. Până la mijlocul săptămânii trecute au fost cumpărate circa 154.000 de polițe obligatorii, potrivit directorului general al PAID, Marius Bulugea. „Ritmul (n.r.: de încheiere a asigurărilor obligatorii) a depășit 4.000 de polițe pe zi începând cu această săptămână“, afirma Bulugea la mijlocul săptămânii trecute. Aproximativ 91% din polițele vândute au costat 20 de euro, potrivit oficialului PAID. Concomitent, circa trei sferturi din asigurări au fost cumpărate pentru locuințe din mediul urban.
Statul, reasigurătorul final
Asigurările obligatorii au fost impuse pe piață pentru a degreva bugetul de stat de la plata de indemnizații pentru proprietarii care rămân fără locuințe din cauza producerii unor riscuri catastrofice precum inundațiile. Însă, pe mesele deputaților se află un proiect de modificare a Legii care reglementează aceste polițe, proiect ce prevede că statul va acoperi pagubele pe care PAID nu poate să le plătească în cazul producerii unuia din cele trei riscuri. Dacă deputații vor vota prevederile actualului proiect, Ministerul Finanțelor va fi autorizat să se împrumute pentru a livra PAID sumele de care are nevoie pentru plata despăgubirilor într-un astfel de scenariu.
PAID a încheiat o poliță de reasigurare intermediată de patru brokeri internaționali. Polițele obligatorii sunt vândute de 13 asigurători care sunt acționarii PAID.
154.000 de polițe obligatorii pentru locuințe erau în vigoare la mijlocul săptămânii trecute, potrivit PAID.
Amenzile pentru casele neasigurate curg din ianuarie
24 noiembrie 2010, 06:47
Ultima modificare în 24 noiembrie 2010, 08:47
Primarii îi vor putea sancționa pe proprietarii fără asigurare cu sume între 100 de lei și 500 de lei începând cu data de 15 ianuarie a anului viitor, potrivit interpretării date legii de către autorități.
Etichete: asigurari,
locuinte
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook