America a avut SS-ul ei. „Suicide Squad”, echipa de șoc de la Zidul Berlinului

Misiunea Forțelor Speciale ale Americii era să conducă o rezistență de gherilă împotriva forțelor sovietice, pe teritoriul inamic. Forțele Speciale din Berlin se aflau în prima linie, în cel mai faimos punct de reaprindere a Războiului Rece. Căderea Zidului Berlinului a dus la dispariția lor, scrie NationalInterest.

Dacă Războiul Rece s-ar fi aprins, garnizoana SUA din Berlinul de Vest n-ar fi avut nicio șansă. Aflată la o „aruncătură de zid” față de Germania de Est, garnizoana americană ar fi fost copleșită de trupele sovietice și est-germane. Prezența ei a ajutat la păstrarea a jumătate din Berlin liber de comunism, dar misiunea a fost considerată una sinucigașă.

Cu toate acestea, a existat o unitate americană unică, cu o misiune și mai periculoasă. Un mic detașament al Forțelor Speciale care trebuia să ducă un război de gherilă împotriva sovieticilor și a armatelor lor marionete. Practic, în mijlocul unui vast aparat sovietic militar și de poliție secretă, un grup de soldați americani avea ca misiune să arunce în aer depozite de aprovizionare rusești și să conducă grupuri locale de rezistență. Unitatea a avut multe denumiri la acea vreme.

James Stejskal, un veteran al detașamentului, scrie în cartea sa „Forțele speciale din Berlin: operațiuni clandestine de Război Rece ale elitei armatei SUA 1956-1990”, că au știut întotdeauna în ce se angajează. „Erau conștienți de amenințarea forțelor Pactului de la Varșovia staționate la doar câțiva kilometri distanță. Dar nimeni nu a ezitat în a înfrunta și descuraja mașina de război sovietică”.

Forțele Speciale ale Armatei SUA (SF) au luat naștere 1952, iar până în 1956 unitățile SF au fost dislocate la Berlin. „Unitatea trebuia să comită acte de sabotaj asupra țintelor vitale, cum ar fi șantierele feroviare, podurile, sistemele de comandă și control militar, comunicațiile, instalațiile de petrol”, scrie Stejskal. O sarcină destul de complexă pentru o unitate care număra mai puțin de o sută de oameni.

Mai important a fost un fenomen care și azi e o problemă: utilizarea acestor forțe speciale mai mult pentru infanterie de asalt, decât pentru misiuni de acțiune directă. În anii 1970, detașamentului din Berlin SF i s-a cerut să se antreneze și să se pregătească pentru misiuni de combatere a terorismului, pe fondul apariției unor grupuri precum Baader-Meinhof, Brigăzile Roșii sau a lui Carlos Șacalul. Din nou, misiunea lor s-a dovedit a fi prea complexă.

Stejskal admite și el că Forțele Speciale din Berlin ar fi avut dificultăți în îndeplinirea misiunii lor de gherilă.

După căderea Zidului Berlinului 1989, în vara anului următor unitatea Forțelor Speciale din Berlin a fost desființată. Ulterior, s-a spus că sovieticii aveau fotografii ale tuturor membrilor detașamentului. Adevărat sau nu, înregistrările Germaniei de Est descoperite după unificarea Germaniei arată că serviciile de informații comuniste nu au știut nimic despre unitate până în 1975, conform NI.