Asta pentru că o ancheta Reuters a descoperit un fapt îngrijorător: China cumpăra mult mai multe obligaţiuni emise de guvernul american decât declara.
Pentru a nu supăra China, Trezoreria a schimbat reglementările, secretarul Trezoreriei cerând subordonaţilor să nu menţioneze în discuţiile cu terţe persoane despre creditorul care se află în spatele acestor schimbări.
Deși chinezii au spus că vor avea rezerve în a mai cumpăra obligațiuni emise de Trezoreria Americană, datoria americanilor față de chinezi a crescut la finalul lunii aprilie față de sfârșitul lunii martie cu aproape 10 miliarde de dolari. Asta în doar o lună: un ritm de creștere de aproximativ 330 milioane de dolari pe zi.
Directorul departamentului de analiză de la Banca Centrală a Chinei, Zhang Jianhua, a apreciat că îngrijorările referitoare la capacitatea guvernului american de a-şi rambursa datoriile ar putea conduce la creşterea randamentelor pentru bondurile americane şi ar conduce la volatilitatea preţurilor pentru obligaţiunile SUA.
La ora actuală, deficitul comercial al Statelor Unite este de aproape 700 de miliarde de dolari. Deficitul comecial față de China este de 351 de miliarde de dolari.
În anul 2000, datoria Statelor Unite era de 5,7 mii de miliarde, de 3 ori mai puțin decât acum.
Deficitul comercial era de 381 de miliarde de dolari, iar deficitul față de China era de 181 de miliarde de dolari.
Chinezii au spus: America e în faliment
Chinezilor începe să le fie teamă că suma uriașă pe care au împrumutat-o americanilor nu va mai fi recuperată. Teama și îngrojările au crescut în ultima vreme, după ce datoria Statelor Unite a depășit limita legal admisă.
O agenție de rating financiar din China a exprimat temerile țării privind datoria americanilor, arătând că Statele Unite au intrat deja în incapacitate de plată.
"În opinia noastră, Statele Unite ale Americii au intrat deja în faliment", spune Guan Jianzhong, președinte al Dagong Global Credit Rating Co. Ltd., singura agenție de rating financiar din China.
Premieră: Standard & Poor’s ar putea retrograda SUA la "selective default"
Ratingul ‘AAA’ atribuit Statelor Unite ar putea fi redus imediat la nivelul ‘selective default’ dacă guvernul american nu va reuşi să onoreze obligaţiunile care ajung la scadenţă în data de 4 august, a anunţat marţi un director de la agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s citat de Reuters.
Obligaţiunile Trezoreriei americane cu scadenţă în 4 august vor primi un rating ‘D’ dacă guvernul nu va reuşi să le onoreze, a afirmat John Chambers, director în cadrul agenţiei de evaluare financiară.
‘Dacă guvernul SUA nu reuşeşte plata, va avea un rating ‘D’. Asta se va întâmpla imediat după 4 august, când e scadenţa obligaţiunilor, deoarece ele nu au o perioadă de graţie’, a precizat directorul S&P.