Economia SUA, cea mai mare din lume, a crescut în al treilea trimestru pentru prima dată în acest an, cu un avans anualizat de 3,5%, în condiţiile în care populaţia a început să cheltuiască mai mult, iar vânzările de locuinţe noi îşi reiau avansul, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Creşterea economiei din al treilea trimestru pune, neoficial, capăt celei mai severe recesiuni de după cel de-Al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Ritmul de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) este cel mai rapid după avansul înregistrat în perioada iulie-septembrie 2007, potrivit datelor Departamentului pentru Comerţ din SUA. În intervalul aprilie-iunie, economia s-a contractat cu 0,7%, comparativ cu al doilea trimestru din 2008.

Analiştii anticipau un avans al PIB, pentru perioada analizată, de 3,3%.

Cheltuielile populaţiei, cu o pondere de peste două treimi în activitatea economică, au urcat cu 3,4% în al treilea trimestru, cea mai rapidă creştere de la începutul anului 2007. Totodată, investiţiile în proprietăţi rezidenţiale au avansat cu 23,4%. Investiţiile nerezidenţiale, în schimb, au coborât cu 9%, ceea ce subliniază problemele cu care se confruntă piaţa proprietăţilor comerciale.

Revenirea economică a fost susţinută, de asemenea, de o atenuare a ritmului de lichidare a stocurilor companiilor.

Economia SUA a intrat în recesiune la sfârşitul anului 2007. Ultima perioadă în care PIB a crescut a fost al doilea trimestru din 2008.

SURSA: Mediafax