Susținătorii lui Donald Trump au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-și ajuta preferatul, însă s-au trezit fără niciun ban. Mai exact, site-ul fostului lider american prin care susținătorii puteau face donații folosea o interfață care îi ”păcălea” practic pe aceștia să doneze mult mai mult decât ar fi intenționat.
Deși americanii doreau să facă o singură donație, din cauza unei metode, aceștia donau constant, fără măcar să știe. De menționat este faptul că, Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 2016 și chiar și așa, fostul lider amrican a continuat să ia bani de la susținătorii lui. Mai exact, susținătorii săi primeau în continuare email-uri de la organizatorii campaniei electorale.
La alegerile prezidențiale din 2020, organizatorii campaniei lui Trump au schimbat tactica. Mai exact, începând cu luna iunie a anului trecut, aceștia au început să utilizeze „dark patterns”, interfațe realizate cu scopul de a-i păcăli pe utilizatori să doneze în mod constant bani, mult mai mult decât intenționaseră.
Astfel, cei care făceau o singură donație, ajungeau să facă donații lunare, iar uneori săptămânale, fără măcar să știe că banii lor dispar din conturi. În ceea ce privește interfața utilizată, potrivit unei investigații realizate de New York Timews, susținătorilor li se arătau diferite căsuțe referitoare la donații, dar erau deja bifate.
Câți bani au pierdut americanii
Potrivit sursei citate, un exemplu este cel al unui susținător din Kansas City. Acesta a donat 500 de dolari, însă a descoperit că în acea lună i s-au retras de pe card de fapt 3.000 de dolari. Totodată, într-un alt caz, susținătorul a descoperit că donația de 990 de dolari s-a transformat într-una de 8.000 de dolari.
În acest context, mai multe bănci și o mare companie de carduri au declarat New York Times, că au primit din ce în ce mai multe reclamații de fraudă referitoare la WinRed, site-ul conservativ de donații care procesa aceste plăți.
De menționat este faptul că, un purtător de cuvânt al lui Trump a recunoscut parțial frauda. Mai exact, acesta declara că cel puțin 19,7 milioane de dolari primiți prin donații sunt ceruți înapoi de către cei fraudați.
Pe lângă Donald Trump care a luat banii, și cei care dețin WinRed au câștigat 5 milioane de dolari din taxele de procesare de la cei care își cereau banii înapoi.
Trebuie menționat și faptul că, interfața folosită, „Dark pattern”, este realizată în mod intenționat pentru a-i păcăli pe utilizatori să facă anumite lucruri.