Secretarul de stat Mike Pompeo a anunțat că administrația suspendă anumite clauze, care au exclus din lista de sancțiuni companiile implicate în construcția conductelor într-o etapă anterioară. De acum încolo, pentru acestea se va aplica integral Legea din 2017 privind lupta împotriva dușmanilor Americii, prin sancțiuni. Aceasta a fost adoptată pentru a pedepsi Rusia pentru presupusa sa ingerință în alegerile din SUA, precum și pentru alte probleme în relațiile dintre cele două state, transmite Sega.

Această acțiune deschide calea către sancțiuni economice și financiare în Statele Unite împotriva oricărei companii europene ori a oricărei alte companii străine în cadrul proiectelor Nord Stream II și Turk Stream, inclusiv împotriva companiilor care au lucrat la conducte înainte de adoptarea legii amintite și din acest motiv au fost cruțate de sancțiuni.

Administrația Trump insistă ca în Europa, în special în Germania, să se renunțe la conductele despre care se crede că vor spori dependența continentului de energia rusă. Noul pas se face deoarece progresează lucrările în Congres pentru se a da undă verde unor sancțiuni specifice în conformitate cu legea în vigoare. „Acesta este un avertisment fără echivoc pentru companiile care ajută proiectele rusești cu o influență păguboasă și care au acțiuni în acestea, că participarea lor este inacceptabilă: ieșiți din aceste proiecte acum sau riscați consecințe”, a declarat Pompeo.

Secretarul de stat consideră că Turk Stream și Nord Stream II „nu sunt proiecte comerciale”. „Sunt principalele instrumente ale Kremlinului pentru extinderea dependenței Europei de energia rusă, instrumente care subminează Ucraina, opresc tranzitul gazelor prin această țară democratică extrem de importantă, un instrument care, în cele din urmă, subminează securitatea transatlantică. „Statele Unite sunt întotdeauna gata să-i ajute pe prietenii lor europeni să-și satisfacă nevoile energetice”, a spus Pompeo.

Statele Unite sunt un adversar deschis al gazoductului Nord Stream II, care ar transporta gaze naturale la aproximativ 1.200 de kilometri în Marea Baltică din Rusia până în Germania. Împreună cu alte state din Europa de Est, în special Polonia și Ucraina, care se opun și proiectului, guvernul american susține că acesta va face Europa să depindă periculos de mult de Rusia.

La sfârșitul anului trecut, compania elvețiană Allseas, care exploatează nave ce amplasează secțiunea subacvatică a gazoductului, a declarat că își sistează activitatea din cauza temerilor de sancțiuni.

Nord Stream II este deținut de compania rusă Gazprom, cu investiții ale mai multor companii europene. Guvernul german a declarat că regretă amenințarea cu sancțiuni și o consideră drept o ingerință în afacerile interne ale țării. Cancelarul Angela Merkel a declarat, însă, săptămâna trecută că Germania nu are în vedere sancțiuni de răspuns.

Spre deosebire de Germania, Rusia a spus că are în vedere măsuri de răzbunare. Pompeo a vorbit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, luni, iar președintele Donald Trump a vorbit, marți, cu președintele turc, dar nu există indicii că au vorbit și despre conducte.

Prin Turk Stream, gazul rusesc trece prin Marea Neagră către Turcia. Cele două conducte, cu o lungime de 930 de kilometri în Marea Neagră, plus conductele terestre rusești și turcești, capacitate totală de transport este de 31,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an.

Prima reacție rusească

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat drept presiune politică pentru concurența neloială extinderea sancțiunilor americane pentru Nord Stream II și Turk Stream II (Balkan Stream), relatează RIA Novosti. Ea a adăugat pentru agenția rusă că acesta a fost „un semn al slăbiciunii sistemului american”. „În afară de forță, nu există instrumente eficiente”, a evidențiat ea.

Gazoductul Nord Stream II va fi finalizat, în ciuda opoziției și a sancțiunilor din partea SUA. Toate încercările de a se împiedica realizarea cu succes a acestuia se vor încheia tragic, a declarat parlamentul rus și membru al Comisiei pentru Energie, Mihail Sheremet.

Potrivit spuselor parlamentarului rus, este inadmisibil ca Statele Unite să dicteze condiții Rusiei și țărilor din UE. „Rusia a învățat să contracareze în mod eficient toate încercările Statelor Unite de a îi împiedica dezvoltarea. Este timpul să învețe să rezolve toate problemele la masa de negocieri și să nu le impună propriile interese altor țări”, a adăugat Sheremet.

Punct de vedere bulgar

Se așteaptă ca Washingtonul să decidă astăzi cu privire la sancțiunile împotriva participanților la Turk Sream, a recunoscut pentru bTV vicepremierul bulgar Tomislav Donchev. Întrebat dacă acest lucru ar afecta Bulgaria, Donchev a declarat că în Bulgaria nu se construiește Turk Stream, ci Balkan Stream.

Această conductă trebuie privită ca o extindere a sistemului de conducte de gaze al Bulgariei, realizată de compania de stat Bulgartransgaz, a declarat vicepremierul.

Tsvetanov: Cine își va asuma responsabilitatea sancțiunilor?

Președintele Centrului de Securitate Euroatlantic, Tsvetan Tsvetanov, a comentat sancțiunile americane impuse pentru Turk Stream prin Bulgaria. Pe rețelele de socializare, el a întrebat cine dintre guvernul bulgar va prelua responsabilitatea.

„Administrația președintelui SUA percepe proiectele energetice ale Rusiei pentru construirea conductelor de gaz drept „principale instrumente ale Kremlinului pentru exploatarea și extinderea dependenței Europei de aprovizionarea cu energie rusească”, ceea ce, la rândul său, „subminează securitatea transatlantică”. De aceea, astăzi, secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat că toți investitorii în Nord Stream II și Turk Stream sunt amenințați cu sancțiuni, inclusiv cei care lucrează la a doua linie a acestuia, care trece prin Bulgaria. Mesajul pentru investitori este clar: „Sprijinirea proiectelor rusești pentru o influență nocivă nu va fi tolerată. Ieșiți acum sau riscați consecințele”, a scris el.

„Acțiunea de astăzi confirmă teza Centrului de Securitate Euroatlantic, exprimată în repetate rânduri, potrivit căreia diversificarea reală nu poate fi măsurată în funcție de cine sunt investitorii, ci în funcție de cantitatea de gaze care va curge prin conductă din alte surse, diferite de cele rusești. Adică Turk Stream „în partea care trece prin teritoriul bulgar nu reprezintă diversificarea aprovizionării, nici pentru Bulgaria, nici pentru Europa, cu un volum angajat în prealabil pentru Gazprom de 90% din capacitatea conductei”, a adăugat Tsvetanov.