Fiecare civilizație are apogeul și declinul ei, începând cu civilizațiile clasice ale Romei Antice și Greciei și culminând cu sfârșitul unor mari imperii, după Primul Război Mondial.
Ar putea trecutul să sugereze care va fi soarta Americii?, se întreabă Taylor Penley într-un articol publicat pe site-ul Fox News, după ce postul american a difuzat recent un serial zguduitor, numit ”American Requiem”.
Pe fondul unei inflații galopante, al diviziunilor politice, tulburărilor sociale și al unui efort fără precedent de a șterge principiile fundamentale ale națiunii, istoricii care realizează serialul „American Requiem” la Fox Nation vorbesc despre ce a fost, cândva, America și avertizează asupra a ceea ce riscă să devină.
Serialul, în trei părți, disecă țesătura culturală a Americii și suferințele prin care a trecut națiunea americană, evidențiind schimbările esențiale care indică tot mai mult declinul națiunii din ultimii 30 de ani.
„America anilor 1980 aproape că a dispărut”
„America anilor 1980 aproape că a dispărut”, spune Chris Rufo, istoric la Institutul Manhattan. „Acum intrăm într-o nouă perioadă de schimbări economice, sociale și culturale fără precedent”.
”Ne aflăm azi într-o situație foarte bizară și fără precedent în civilizația noastră: ne întoarcem la propria noastră moștenire și o declarăm diabolică, opresivă, fără nicio caracteristică răscumpărătoare”, a declarat Heather MacDonald, expert principal al Institutului Manhattan, potrivit Fox News.
„Sunt zile în care mă trezesc, citesc știrile, mă uit în jurul meu și îmi spun: „Nu mai recunosc această țară””, a adăugat Steven Hayward, un savant la Universitatea din California, Berkley.
Costurile insuportabile ale vieții, revoltele din marile orașe, încurajarea adversarilor
Printre schimbările devastatoare prezentate în serial se numără costurile insuportabile ale vieții, sentimentalismul „woke” anti-american care a pătruns în școlile și universitățile publice ale națiunii, revoltele din marile orașe ale SUA și încurajarea celor mai mari adversari ai națiunii – Rusia și China.
„Prețurile la gaze, criza locuințelor, criza educației, a asistenței medicale, sunt, de fapt, o criză după alta”, spune profesorul Carol Swain.
Oamenii și-au pierdut speranța că viitorul Americii va fi mai luminos decât trecutul său
Fiecare dintre cele trei episoade ale serialului se concentrează pe o problemă care contribuie la rețeta dezastruoasă a declinului societății americane- inclusiv criminalitatea foarte ridicată, diviziunea, demoralizarea și modul în care fiecare individ care se revoltă ar putea semnala un posibil colaps al societății americane, în ansamblu.
„Oamenii și-au pierdut speranța că viitorul Americii va fi mai luminos decât trecutul ei”, afirmă Dr. Kevin Roberts, președintele Fundației Heritage.
„Lanțul civilizației este la fel de puternic ca veriga sa cea mai slabă și toate valorile trebuie transmise în întregime de la o generație la alta”, explică istoricul Davis Hanson de la Hoover Institution.
Concluzia serialului este una dezarmantă. Experții avertizează că ștergerea trecutului Americii și a principiilor fundamentale ale vieții, libertății și căutării fericirii, care i-au construit fundația, ar putea însemna o schimbare devastatoare în viitorul apropiat.