America arde din temelii, iar „Bootleg Fire” din Oregon este unul dintre cele mai puternice. Flăcările au ars deja o suprafață mai mare decât cea a orașului Los Angeles și continuă să fie intense, fiind alimentate de vânt.
Potrivit BBC, forța incendiului a fost comparată cu cea a unui uragan, el fiind cel mai mare dintre cele 70 de focare active majore care au afectat până joi peste 400.000 de hectare din 11 state americane.
Incendiul puternic a izbucnit pe data de șase iulie, iar de atunci face ravagii. Până în prezent a fost deja arsă o zonă mai mare decât suprafața orașului Los Angeles, acesta fiind unul dintre cele peste 80 de incendii majore dezlănțuite în 13 state americane, provocate de valurile de căldură recente și de vânturile puternice.
Peste 2.000 de locuitori din zonele rurale au fost obligați să își abandoneze casele, 160 de case și clădiri fiind deja distruse de flăcări. De menționat este faptul că până în prezent nu a fost raportat niciun deces.
”Focul își face propria vreme”
Peste 2.000 de pompieri încearcă din răsputeri să lupte cu flăcările, iar deși o treime din incendiu a fost stins, pericolul încă e uriaș.
„A trebuit să luptăm pentru aproape fiecare metru, dar suntem pe drumul cel bun”, a declarat John Flannigan, șeful secției operaționale a pompierilor, la o conferință de presă, luni.
Totodată, acesta a mai adăugat că intensitatea focului ca fiind precum cea a unui uragan, spunând că focul a smuls copacii din pământ, adăugând că flacăra își poate crea efectiv propria vreme.
„Focul este atât de mare și generează atât de multă energie și căldură extremă încât schimbă vremea”, a spus Marcus Kauffman, un purtător de cuvânt al Departamentului forestier de stat.
„În mod normal vremea prezice cum va evolua focul. În acest caz, focul prezice cum va evolua vremea”, a mai adăugat el.
Un locuitor din apropierea orașului Bly a trecut prin momente șocante. El a declarat că a privit focul cum distrugea copacii și se îndrepta spre casa sa, care a ars din temelii. „Era roșu, ca și cum am fi fost pe Marte”, a spus el.
480 de kilometri ard în continuare
De menționat este faptul că tragediile nu se vor opri prea curând. În prezent, incendiul arde la 480 de kilometri sud-est de Portland și amenință să distrugă alte mii de proprietăți pe măsură ce continuă să se răspândească.
În acest context, au fost înființate două centre de evacuare pentru locuitorii din mai multe orașe, inclusiv Klamath Falls și Redmond. Amintim faptul că, printre alte state puternic afectate de cea mai recentă serie de incendii se numără California, Idaho, Montana şi Alaska.
Oamenii de știință susțin că incendiile de vegetație din ultimii ani sunt, de fapt, o urmare a secetei prelungite, un simptom al schimbărilor climatice.