America, în căutarea unei politici externe pentru internet

internet

În prezent, politica externă a Americii pentru internet este absentă, iar mare parte din eforturile politice ar putea fi rezumate astfel: ”să nu facem precum China”.

Guvernul SUA nu are încă o strategie constructivă pentru internet, susține o analiză publicată de NationalInterest.

Spre deosebire de mesajul din ultimii patru ani, și-anume că America se află într-o competiție tehnologică cu Beijingul, viziunea care spune ”NU Chinei” nu este o strategie intenționată.

Cu toate acestea, guvernul chinez și alte state autoritare rescriu regulile internetului în toată guvernanța și infrastructura fizică și digitală. Beijingul a investit masiv în modificarea standardelor tehnice ale internetului și normelor sale de guvernare.

Absența unei „politici externe coerente pentru internet” impulsionează statele autoritare, lasând aliații fără o voce puternică. Din păcate, aceste tendințe lasă internetul vulnerabil în fața distorsiunilor structurale și schimbărilor fără precedent.

De aceea, o viziune constructivă a SUA privind internetul ar trebui să înceapă cu intervenții politice mici.

Publicația americană susține că acum există o oportunitate majoră pentru administrația Biden de a dezvolta o politică externă principială pentru internet, asigurându-i „sănătatea„ și viabilitatea pe termen lung.

Cele cinci principii în documentele de politică liberală ale Internetului sunt libertate, deschidere, interoperabilitate, securitate și reziliență. Toate sunt în contrast tot mai mare cu realitatea unui Internet centralizat și supus controlului și influenței guvernelor naționale.

Democrațiile care încep să preia controlul asupra internetului recunosc acest fapt. Și multe alte țări recunosc aceste imperfecțiuni în modelul democratic al internetului, pe măsură ce se orientează către modelul suveran și de a combate amenințările online și instabilitatea socială.

Decenii la rând, guvernele liberale din întreaga lume au vorbit despre internet ca de o forță inerentă de democratizare.

Dar viziunea unui Internet „democratizator” nu prea mai are legătură cu realitatea. Multe state au găsit căi de a permite utilizarea acestor tehnologii pentru a-și dezvolta economiile, păstrându-și controlul autoritar.

Se pare că Beijingul o face din anii 90. Prin urmare, noțiunea că spațiul cibernetic nu poate fi controlat de statele naționale este greșită. Controlul internetului nu poate fi simplu, dar, cu siguranță, e posibil.

Internetul reflectă haosul sufletului uman: întuneric amestecat cu lumina din firele sale. Susținătorii unui Internet deschis se confruntă din ce în ce mai mult cu prețul acelei libertăți și deschideri online.

Acum SUA și aliații săi au șansa de a revitaliza internetul pe linia a cinci principii: gratuitate, deschidere, interoperabilitate, siguranță și rezistență. Aceste principii trebuie incluse în contextul politic actual, anticipînd scurtcircuitele geopolitice și tehnice, scrie NI.