Prețurile de consum au înregistrat o creștere cu 6,8% în noiembrie, față de anul precedent, aceasta fiind cea mai mare rată anuală a inflației din iunie 1982, potrivit datelor privind indicele prețurilor de consum ale Biroului de Statistică a Muncii.
Inflaţia ridicată erodează câştigurile salariale, adăugându-se riscurilor politice la care este expus Joe Biden. Încrederea în președinte scade vertiginos, pe măsură ce americanii devin tot mai îngrijoraţi de situaţia economică, scrie NBC News.
Prețurile volatile ale energiei, crizele lanțului de aprovizionare, cererea ridicată a consumatorilor și politica monetară extrem de permisivă au contribuit în ultimele luni la creșterea prețurilor.
Cheltuielile totale ale consumatorilor au crescut cu aproape 25% în noiembrie
Creșterea cererii, adăugată la aprovizionarea instabilă, tinde să crească prețurile. Astfel, cheltuielile totale ale consumatorilor au crescut cu aproape 25% în noiembrie, comparativ cu ianuarie 2020, potrivit cercetării organizației nonprofit Opportunity Insights.
O dublă lovitură pentru gospodăriile cu venituri mai mici
„Inflația contează foarte mult pentru cei cu venituri medii și mici”, afirmă Mark Hamrick, analist economic senior la Bankrate. „Este ca o dublă lovitură pentru gospodăriile cu venituri mai mici, care au suferit mult de pe urma recesiunii, de la începutul pandemiei, care a contribuit la exacerbarea bogăției dar și a inegalității veniturilor”, susține expertul.
Preţurile alimentelor au crescut cu 0,9%, carnea, ouăle, peştele, legumele, cerealele şi produsele de panificaţie devenind mai scumpe.
Anumite stimulente și indemnizațiile de șomaj de urgență, de la începutul pandemiei, au dat un mic respiro familiilor, pe fondul creșterii prețurilor, dar toate aceste programe au expirat.
Rata șomajului a scăzut la 4,2%, pe măsură ce piața muncii s-a extins
Biden și democrații au încercat să sublinieze numeroasele puncte tari ale redresării post COVID-19, susținută parțial de un proiect de lege de stimulare în valoare de 1,9 trilioane de dolari. Rata șomajului a scăzut la 4,2%, pe măsură ce piața muncii s-a extins în noiembrie, cheltuielile de consum au crescut peste nivelurile de dinainte de pandemie, iar creșterea salariilor s-a accelerat, notează The Hill.
Chiar și așa, persistența unei inflații ridicate a eclipsat mare parte din aceste realizări în ochii opiniei publice, prețurile mari afectându-i în special pe cei vulnerabili.
Cu 100 de dolari mai mult în buzunare în fiecare lună
„Creșterea economică este mai puternică aici decât în orice altă națiune. Americanii au mai mulți bani în buzunare decât în această perioadă a anului trecut, cu 100 de dolari mai mult în fiecare lună decât anul trecut, chiar și dacă luăm în considerare creșterile de preț. Dar trebuie să reducem prețurile ca și consumatorii să fie încrezători în această redresare. Este un obiectiv principal al administrației mele”, a afirmat recent Biden.