America in topul preferintelor

"In ‘89 exista temerea ca daca nu intri la facultate, urmeaza o perioada lunga de stagiu militar. De aceea, am preferat sa dau la TCM, unde se intra sigur, decat la Electrotehnica, unde erau riscuri mai mari." Andrei recunoaste ca nici nu s-a gandit unde va lucra sau ce va face dupa ce va termina studiile. Fara prea multa tragere de inima a inceput sa dea o mana de ajutor in firma condusa de tatal sau. Era un domeniu care nu l-a atras niciodata. "Vibrotest, unde acum sunt asociat, se ocupa de m

„In ‘89 exista temerea ca daca nu intri la facultate, urmeaza o perioada lunga de stagiu militar. De aceea, am preferat sa dau la TCM, unde se intra sigur, decat la Electrotehnica, unde erau riscuri mai mari.” Andrei recunoaste ca nici nu s-a gandit unde va lucra sau ce va face dupa ce va termina studiile. Fara prea multa tragere de inima a inceput sa dea o mana de ajutor in firma condusa de tatal sau. Era un domeniu care nu l-a atras niciodata. „Vibrotest, unde acum sunt asociat, se ocupa de masuratori de vibratii, protectia muncii, a mediului si a sanatatii publice. La inceput m-am ocupat de partea de informatica si de oferte, de softurile diferitelor aparate. Usor, usor, am ajuns sa ma ocup si de alte domenii specifice activitatii firmei si am ajuns sa ma specializez exact in acea parte a chimiei de la care chiuleam in liceu.”
Nevoia l-a obligat sa puna mana pe carte si sa invete tot ceea ce sarise la scoala, pentru a putea promova si vinde echipamentele de care se ocupa firma. Treptat, a ajuns sa-i placa destul de mult ceea ce facea, dar nu poate spune ca l-a pasionat. A ramas cu nostalgia de a deveni profesor de matematica. In afara de partea strict legata de profilul tehnic al activitatii firmei, pentru care Andrei a trebuit sa invete din nou ca la scoala, a simtit nevoia unei pregatiri in domeniul afacerilor. „Conducerea unei intreprinderi, fie ea oricat de mica, nu se mai putea face dupa ureche. M-am inscris la cursurile de management de la Codecs, care la vremea aceea mi s-au parut cele mai potrivite pentru ceea ce urmaream sa aflu despre conducerea unui IMM.” Dat fiind insa faptul ca Vibrotest se bazeaza pe relatii de afaceri cu parteneri straini, ideea de a se specializa in domeniul afacerilor internationale a inceput sa-l preocupe tot mai mult.
„Mi-am dat seama ca nu se poate invata in Romania cum se face un business in sensul propriu al cuvantului. Pe de alta parte, nici nu voiam sa ma gandesc sa plec in alta parte pentru a studia. Mi-a trebuit ceva timp sa accept ideea de a face un MBA in State. Nu mai stiu prin ce intamplare mi-a ajuns in mana un articol din Capital, unde dumneavoastra scriati despre sansa unor tineri de a fi reusit la cele mai bune universitati din America. Mi-am luat inima in dinti si m-am dus la Fundatia Barna, unde am cerut sa fiu evaluat. Asta se intampla chiar la inceputul anului trecut. Am intrat intr-un program special de pregatire, iar rezultatele pe care le-am obtinut destul de repede m-au uimit si pe mine. Daca la testul GMAT nu-mi faceam probleme, pentru ca stateam bine la matematica, scorul la TOEFL a fost peste asteptarile mele: 283 de puncte din 300 posibile. Punctarea se face in concordanta cu eseurile pe care trebuie sa le elaborezi, ori mie mi-era greu in limba romana sa fac o compunere, dar in engleza. Am obtinut nota maxima, sase.”
Andrei a fost consiliat tot timpul de un specialist AUAP (Programul de Admitere in Universitatile Americane), asociatie care a stabilit un parteneriat cu Fundatia Barna Educational Center in vederea pregatirii candidatilor romani pentru admiterea in invatamantul universitar si postuniversitar din America. AUAP este membra a faimoasei AACRAO (Asociatia Americana a Secretarilor Universitari si a Functionarilor Procesului de Admitere) si NAFSA (Asociatia Nationala a Pedagogilor Internationali), reunind 45 de directori, membri ai comisiilor de admitere. Organizatia ii ajuta pe studentii straini sa intre in universitatile americane. AUAP face o selectie de patru facultati din cadrul miilor de programe universitare americane, in functie de rezultatele scolare ale candidatului, suportul financiar, preferintele personale si cariera specifica. Andrei Valentin Purcel si-a trimis dosarul la cinci facultati si a fost admis la patru. Doua dintre ele i-au oferit si bursa de studii.
„NYU Stern este cotata numarul unu in SUA. Am mers chiar la New York la interviu. Bursa oferita de ei acoperea trei sferturi din totalul cheltuielilor: 35.000 dolari. Am preferat totusi Darla Moore School of Business Columbia din Carolina de Sud. Chiar daca este cotata pe locul trei, acolo oamenii mi s-au parut mai prietenosi. M-am intalnit cu romani care sunt studenti acolo si deja ne-am facut planuri cu privire la ceea ce vom face dupa absolvire in Romania.”
Chiar a doua zi dupa discutia noastra, Andrei a luat avionul spre State. Pe 22 iulie au inceput cursurile. A trebuit sa plece putin mai devreme pentru a participa la programul de integrare. Universitatea i-a facut propunerea de a lucra, zece ore pe saptamana, ca asistent. Singura problema este de a nu fi selectat pentru catedra de chimie. Ne-a promis ca ne va scrie despre tot ce inseamna integrarea intr-un program MBA in America.

Carte de vizita

Andrei Valentin Purcel
Data nasterii: 1 martie 1971, Bucuresti
Studii: Universitatea Politehnica
Bucuresti, TCM, promotia 1995
Specializari:
· Codecs – Management
· UTCB – Managementul firmelor mici si mijlocii
· UTCB – Managementul cercetarii si dezvoltarii