SUA pregătesc exerciții de amploare în Balcani. O atenție deosebită va fi acordată României, dar și Bulgariei, conform anunțului făcut de comandantul armatei SUA în Europa, generalul Christopher Cavoli.
SUA pregătesc exerciții de amploare în Balcani. Armata SUA concentrează exercițiul european din acest an Defender pe antrenamentele de război de înaltă clasă din Balcani și Marea Neagră.
Acest lucru a fost declarat de comandantul armatei SUA în Europa, gen. Christopher Cavoli, la sediul său din Wiesbaden, Germania, relatează USNI News, o publicație online a Institutului Naval al SUA.
SUA pregătesc exerciții de amploare în Balcani. Planurile pentru România
O atenție deosebită va fi acordată României, care dezvoltă o divizie de implementare multinațională, dar și Bulgariei, care primește acum sisteme avansate americane de apărare aeriană și de apărare antirachetă, a explicat generalul.
Potrivit acestuia, planificarea finală a exercițiului, programată pentru sfârșitul primăverii sau începutul verii, este în curs de desfășurare.
Publicația subliniază că exercițiul se va desfășura în jurul Mării Negre, unde există o prezență navală sporită a SUA, iar la acesta se va pune accentul pe utilizarea activelor de înaltă clasă în conflict.
Statele Unite și NATO explică această prezență sporită cu necesitatea de a descuraja Rusia, notează Duma, din Bulgaria.
Apropiere între forțele SUA și cele aliate
Seria de exerciții Defender este concepută pentru a elabora „răspunsul rapid al armatei Statelor Unite la desfășurarea forțelor mari” pe continent în condiții de criză.
Exercițiul de anul trecut, limitat din cauza izbucnirii pandemiei de COVID-19, a implicat peste 10.000 de soldați transportați din America și 13.000 de unități de echipament militar greu trimise la Bremerhaven, Germania, pentru o serie de evenimente conexe și fără legătură în nordul Europei.
Deși nu s-au desfășurat exerciții pe scară largă, Cavoli a spus că „am putut experimenta cum am putea acționa” ca un cartier militar mixt și combinat.
Ideea a fost de a se „realiza o apropiere” între forțele SUA și cele aliate în toate zonele, fără a perturba ritmul operațional al luptei. Generalul a spus că națiunile aliate au apreciat acest lucru ca fiind un succes.
Importanța Mării Negre
Marea Neagră este de importanță strategică pentru NATO și nu ar trebui să existe nicio supremație a unei țări în regiune – Rusia.
Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă, la Bruxelles, susținută cu premierul ucrainean, Denis Shmigal, informează presa.
Stoltenberg a cerut din nou Rusiei să se retragă din Ucraina și să nu îi mai sprijine pe separatiști.
Sperăm la o soluție pașnică, a spus Stoltenberg. El a anunțat că extinderea pactului va fi discutată la reuniunea din acest an a liderilor NATO.
Ușile alianței rămân deschise, a mai declarat secretarul general.