America, lovitură cruntă de la ruși. Scandal diplomatic între cele mai mari puteri ale lumii

vladimir putin

Sursa: Dreamstime

Robbie Gramer a scris o opinie pentru Foreign Policy cu privire la reglementările anunțate de Vladimir Putin. Potrivit sursei citate, până în momentul da față, liderul american Joe Biden nu a semnalat că va exista vreo ripostă.

Începând de săptămâna viitoare, guvernul președintelui rus Vladimir Putin silește misiunea diplomatică a SUA din Rusia să nu mai angajeze sub nicio formă cetățeni străini, reducând astfel cu aproximativ 90% personalul ambasadei SUA și al consulatelor și păstrând doar numărul strict necesar de diplomați americani care să gestioneze relațiile cu principalul rival geopolitic al Statelor Unite, arată Foreign Policy. 

Decizia Rusiei de a împiedica ambasada SUA și consulatele americane să mai angajeze cetățeni străini a fost anunțată pentru prima oară spre sfârșitul lunii aprilie și intră în vigoare cu începere de la 1 august. Demersul face ca, la Moscova, să mai lucreze numai 120 de oficiali, cu zero angajați locali, cunoscuți pe vremuri ca fiind „angajați ai unui serviciu străin”.

Potrivit declarațiilor unor actuali și foști diplomați americani, cifra se află cu mult sub numărul celor 350 de diplomați americani și 1900 de angajați autohtoni care obișnuiau să lucreze la Ambasada SUA din Moscova și la consulatele de pe teritoriul Rusiei cu un deceniu în urmă. Într-un interviu acordat postului de radio NPR la începutul acestei luni, ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a amintit că, în anul 2017, misiunea diplomatică americană avea aproximativ 1200 de angajați.

Apropiatele restricții ilustrează cât de mult s-au degradat relațiile dintre SUA și Rusia în ultimii ani, chiar dacă Administrația Biden încearcă să îmbunătățească relațiile bilaterale care, cel puțin până acum, abia dacă sunt întredeschise.

Cum termenul-limită de pe 1 august se apropie, unii diplomați americani din cadrul Departamentului de Stat se arată tot mai nemulțumiți de faptul că Administrația Biden nu reacționează mai dur la restricțiile Rusiei. Administrația Biden nu a dat niciun semn că va riposta, fie și măcar prin reducerea numărului de diplomați ruși de la consulatele din Houston și New York sau de la ambasada din Washington.

Impactul asupra Statelor Unite

Vechi diplomați și o serie de experți afirmă că noile restricții nu vor face decât să distrugă capacitatea misiunii SUA de a-și desfășura activitatea diplomatică obișnuită, de la relațiile politice și până la serviciile consulare și de eliberare a vizelor, dată fiind importanța pe care o aveau angajații autohtoni în activitatea de zi cu zi a unei ambasade. Într-un interviu de luna trecută, Sullivan a precizat că ultimele două consulate din Rusia, cel de la Ekaterinburg și cel din Vladivostok, își vor suspenda activitatea din lipsă de personal.

Scott Rauland, fost diplomat de carieră al serviciilor străine americane, care a fost consul general la Ekaterinburg, a calificat evenimentul drept o grea lovitură dată diplomației americane din Rusia. „Cel puțin pe termen scurt, ar fi suficient să spunem că Rusia a reușit să ne reducă întreaga infrastructură diplomatică de acolo”, a spus el. „În cazul celor două consulate, vor trebui să treacă niște ani pentru ca ele să-și poată relua cândva activitatea normală”.

Heather Contley, expertă în probleme legate de Rusia și de Europa de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a subliniat că recentele restricții reflectă un „nou nivel inferior” al relațiilor dintre SUA și Rusia.

În pofida deteriorării relațiilor cu Moscova, președintele SUA, Joe Biden, a încercat ca, pe anumite fronturi diplomatice, să reia relațiile cu fostul său adversar de pe vremea Războiului Rece, inclusiv pe tema tratativelor legate de controlul armamentului, în privința relansării acordului nuclear cu Iranul și cu privire la viitorul Afganistanului după retragerea armatei SUA. De remarcat este faptul că Biden a fost de acord să renunțe la a mai impune noi sacțiuni americane pe tema controversatului gazoduct rusesc din Germania, Nord Stream 2, din dorința de a redresa relațiile cu Berlinul, dar decizia a povocat atacuri ale congresmenilor republicani, ei acuzându-l că se arată ‚prea moale’ față de Rusia.

Biden s-a întâllnit cu Putin în luna iunie, la Geneva, unde Biden a pledat pentru niște relații „previzibile și raționale” cu Rusia, căutând totodată să stabilească niște ’reguli de bază’ cu privire la modul de angajare a celor două țări pe acest făgaș. Întâlnirea a survenit după ce, în luna martie, Biden a provocat un conflict diplomatic cu Putin din momentul în care a spus că președintele rus este un ‘criminal’. La puțin timp după aceea, Rusia l-a rechemat în țară pentru consultări pe Anatoli Antonov, trimisul său din SUA. El s-a întors la Washington în luna iunie.

În pofida acestor eforturi, mulți experți consideră că, cu câteva excepții, dacă există totuși vreuna, relațiile urmează în continuare o spirală descendentă. Ei amintesc scandalul legat de marile atacuri informatice asupra infrastructurii SUA, atacuri atribuite unor hackeri susținuți de Kremlin, și de misterioasele probleme de sănătate avute de o serie de diplomați și angajați ai serviciilor de informații din SUA, probleme în spatele cărora, în opinia unor experți, s-ar fi aflat agenți ai guvernului rus.