Publicația NationalInterest amintește cele mai mari dezastre din istoria militară americană și efectul lor asupra națiunii. Chiar dacă SUA au greșit politic implicându-se în Primul Război Mondial, Războiul din Vietnam și Operațiunea „Libertate irakiană”, există eșecuri care au afectat poziția militară și strategică a Americii.

Invazia Canadei

La începutul războiului din 1812, forțele SUA au invadat Canada. Americanii se așteptau la un război ușor și la o capitulare rapidă, forțată parțial de sprijinul populației locale. Dar și-au supraestimat sprijinul în rândul canadienilor și au subestimat puterea britanică. În locul unei victorii ușoară, britanicii le-au servit americanilor o înfrângere devastatoare. Forțele americane au câștigat succese notabile în război, restabilindu-și poziția de-a lungul frontierei, dar niciodată nu au amenințat eficient Canada britanică.

Eșecul invaziei a transformat ceea ce americanii își imaginaseră ca un război ofensiv simplu, într-o luptă defensivă. Iar in final Marea Britanie va rămâne dominantă pe continent, asigurând independența Canadei față de Washington.

Bătălia de la Antietam

În septembrie 1862, generalul confederat Robert E. Lee a invadat Maryland cu Armata sa, a Virginiei de Nord. Obiectivele erau să profite de oportunitățile de hrană, să susțină o revoltă în Maryland și să provoace o înfrângere serioasă forțelor Unioniste. Victoria Nordului la Antietam a avut un rol important în ridicarea moralului armatei unioniste. Bătălia de la Antietam s-a soldat cu 22.000 de victime, 17 septembrie 1862 fiind cea mai sângeroasă zi din istoria Americii.

Operațiunea Drumbeat

La 11 decembrie 1941, Germania și Italia au declarat război SUA. Din punct de vedere istoric, a fost considerată una dintre gafele majore ale lui Hitler. Operațiunea Drumbeat presupunea ca zeci de submarine naziste, U-Boats, să atace nave de transport, aproape de linia de coastă a unor state americane. Nemții au observat unele restricții înainte de Pearl Harbor pentru a evita intervenția directă a SUA. Asta s-a încheiat cu atacul japonez. U-boat-urile germane s-au bucurat de un succes extraordinar, deoarece niciuna dintre forțele aeriene ale armatei SUA nu au fost pregătite pentru apărare.

Desființarea armatei irakiene

La 23 mai 2003, Paul Bremer, șeful coaliției din Irak, ordona desființarea armatei irakiene. A fost considerată o decizie complet greșită. Într-o clipă, a fost uitată întreaga istorie militară irakiană. Eradicarea a fost cel mai bun mijloc de gestionare a sectoarelor societății irakiene cu cea mai mare probabilitate de a se angaja în activități insurgente. Pentru mulți irakieni, serviciul militar și victoria împotriva Iranului erau o sursă de mândrie națională. Desființarea ei rămâne cea mai mare pată pe obrazul irakienilor. Și un eșec major al americanilor.

Toate aceste înfrângeri suferite de americani rămân lecții pentru viitor. Pentru ele, SUA au plătit un preț uriaș, cel al vieților omenești, conchide NationalInterest.