Viktor Orban, criticat de ambasadorul David Pressman

David Pressman, ambasadorul SUA în Ungaria, a criticat declarațiile premierului ungar Viktor Orban de la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. El a afirmat că acestea sunt neașteptate din partea unui aliat.

Ambasadorul David Pressman a scris pe platforma X că, în aceleași declarații, imediat după întâlnirea cu Putin, premierul Viktor Orban a propagat teorii ale conspirației Kremlinului cu privire la SUA.

Pressman spune că acest comportament nu este ceea ce se așteaptă din partea unui aliat.

„În aceleași declarații, imediat după întâlnirea cu Putin, premierul Viktor Orban a propagat teorii ale conspirației Kremlinului cu privire la SUA. Nu asta e ceea ce ne așteptăm de la un aliat”, a scris ambasadorul David Pressman, pe platforma X.

David Pressman
David Pressman (SURSA FOTO: hu.usembassy.gov)

Rusia, o țară logică

Reamintim că Viktor Orban a afirmat sâmbătă, la Băile Tușnad, că Rusia este o țară „logică, calmă și previzibilă”, având „o conducere hiper-rațională”, în contrast cu Occidentul, pe care l-a descris ca fiind irațional.

El a adăugat că, în absența unei politici de pace în Europa și în cazul în care Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale în SUA, Uniunea Europeană va trebui să „recunoască înfrângerea” și „să suporte consecințele acestei aventuri de război”.

Liderul de la Budapesta a mai afirmat că Ucraina nu va adera niciodată la UE sau NATO. De asemenea, el mai spune că, în următoarele decenii lungi sau poate chiar secole, Asia va deveni centrul dominant al lumii.

Viktor Orban adaugă că occidentalii au contribuit la alinierea Rusiei cu acest bloc.

De asemenea, premierul Ungariei a ironizat autoritățile române, remarcând că „vestea bună” este că, spre deosebire de anul trecut, nu a mai primit „instrucțiuni diplomatice” din partea Bucureștiului.

Viktor Orban
SURSA FOTO: Facebook, Viktor Orban

Europa, pe drumul către autodistrugere

„Europa a renunțat să își mai apere propriile interese”, a declarat Orbán la Băile Tușnad, un oraș majoritar etnic maghiar din centrul României. „Tot ce face Europa astăzi este să urmeze necondiționat politica externă pro-democrată a SUA … chiar și cu prețul autodistrugerii.

„Urmează o schimbare care nu a mai fost văzută de 500 de ani. Ne confruntăm, de fapt, cu o schimbare a ordinii mondiale”, a adăugat el, numind China, India, Pakistan și Indonezia ca devenind «centrul dominant» al lumii.

Remarcile liderului de extremă dreapta vin pe fondul criticilor din ce în ce mai puternice din partea partenerilor săi europeni. Asta după ce acesta s-a îmbarcat luna aceasta în călătorii „misiuni de pace” la:

  • Moscova
  • și Beijing

Scopul vizitelor era de a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina. Orban este considerat a avea cele mai calde relații cu Kremlinul dintre toți liderii UE.