In incercarea de a impulsiona companiile americane si cetatenii de rand, Banca Centrala a SUA a redus, pentru a sasea oara in acest an, nivelul dobanzilor de referinta. In total, o reducere de 2,75 puncte procentuale nu a reusit pana acum sa faca mare lucru. Dobanda de referinta, luata in calcul pentru imprumuturile interbancare overnight, se afla acum la 3,25%, cel mai redus nivel din 1974.Din cauza stocurilor imense acumulate, industria traverseaza o perioada dificila, iar companiile continua
In incercarea de a impulsiona companiile americane si cetatenii de rand, Banca Centrala a SUA a redus, pentru a sasea oara in acest an, nivelul dobanzilor de referinta. In total, o reducere de 2,75 puncte procentuale nu a reusit pana acum sa faca mare lucru. Dobanda de referinta, luata in calcul pentru imprumuturile interbancare overnight, se afla acum la 3,25%, cel mai redus nivel din 1974.
Din cauza stocurilor imense acumulate, industria traverseaza o perioada dificila, iar companiile continua sa reduca schemele de personal si cheltuielile pentru investitii. Profiturile le sunt grav afectate si, in consecinta, preturile actiunilor la bursa par a confirma faptul ca investitorii nu cred in redresarea rapida a situatiei companiilor. Economia continua sa creasca, dar nu destul pentru a crea locuri de munca suficiente. Singura ancora o reprezinta cheltuielile populatiei, care continua sa fie in crestere si contribuie, in general, cu doua treimi la produsul intern brut. Reducerea dobanzilor nu a adus, pana acum, rezultatele asteptate. Dar, in mod normal, o astfel de miscare ar trebui sa se regaseasca in rezultate reale, intr-un interval ce poate varia de la sase luni la un an.
Guvernul american si Banca Centrala spera ca recenta scadere a dobanzii de referinta, combinata cu pachetul fiscal ce va intra in vigoare in luna iulie, vor da curand rezultate.
Daca reducerea dobanzii nu a reusit sa convinga pe deplin economia americana sa redecoleze, analistii spera ca acest lucru s-ar putea intampla in urma reducerii fiscalitatii. In total, guvernul american a decis o reducere de taxe care totalizeaza 1,35 triliarde dolari. In iulie, consumatorii americani vor primi inapoi 40 miliarde dolari, partea ce revine populatiei din pachetul fiscal. Cuplurile casatorite vor primi 600 dolari, iar celibatarii cate 300 dolari. Daca americanii vor folosi aceste cecuri la supermarketuri, acesta ar putea fi impulsul pentru revigorarea economiei. Daca, dimpotriva, folosesc banii pentru a-si rotuji conturile bancare, Banca Centrala ar putea fi nevoita sa apeleze din nou la o reducere de taxe. In mod normal, consumatorii tind sa cheltuiasca aproximativ o treime si sa economiseasca restul.
Cereri somaj
Somajul. Guvernul anunta saptamanal numarul celor care au depus cereri pentru a intra in somaj. Economistii sunt de parere ca exista doua praguri critice care trebuie urmarite: primul se situeaza la 400.000 persoane. Daca numarul de cereri este sub prag, economia genereaza suficiente locuri de munca pentru a pastra un echilibru. Daca cererile depasesc 400.000, este un semn ca, in mod real, economia pierde locurile de munca. Cel de-al doilea prag este de 450.000 persoane. Daca atatia oameni isi pierd slujbele si ajung saptamanal la oficiile de plasare, este semn ca economia a intrat in recesiune. Este de asteptat ca luna iunie sa marcheze a treia luna consecutiva cu cereri de peste 400.000. Istoric vorbind, o astfel de evolutie a anuntat de fiecare data o stare de recesiune.
Cresterea economica
Pana acum, economia nu a intrunit conditiile „tehnice” pentru a vorbi de recesiune: doua luni consecutive de scadere a produsului intern brut. Reducerile consecutive de dobanzi ar trebui sa isi faca simtite efectele, dar acest lucru nu se va intampla mai devreme de sase luni sau chiar un an de zile.
Industria prelucratoare
La inceputul anului trecut, industria a intrat pe o panta constanta pentru ca, pana la sfarsitul lunii august 2000, sa fie evident faptul ca activitatea in industrie se contracta. Pana in luna mai a acestui an, activitatea in industrie a continuat sa scada, ceea ce arata ca sectorul este blocat in recesiune, fabricile incercand sa scape de stocurile acumulate, in conditiile in care cererea este in scadere. Evolutia industriei a fost suficienta pentru a trage intreaga economie in jos.
Inflatia (evolutie procentuala lunara)
Inflatia. Pentru SUA, inflatia nu este o problema, desi preturile pentru biletele de avion, accesul la Internet, cereale sau convorbiri telefonice continua sa urce. Pentru o multitudine de alte produse – automobile, imbracaminte, tutun sau computere – preturile sunt in scadere sau constante. Partea buna, atunci cand economia este slabita, este aceea ca, in general, companiile nu isi maresc preturile.
Consum
Consumul populatiei. Consumul populatiei contribuie cu doua treimi la cresterea economica. Pana acum, in ciuda turbulentelor din piata de capital si a vestilor proaste in legatura cu marile companii, americanii au continuat sa cumpere. Atata timp cat au slujbe si convingerea ca le vor pastra, consumatorii vor continua sa sustina economia.
Vanzarea de case
Imobiliar. Pana acum, sectorul imobiliar a fost o insula de stabilitate intr-o economie instabila. Dobanzile ipotecare au scazut de la 8,6% la 7% intr-un an, iar investitia in case a fost mult mai rentabila decat cea in actiuni. Aceste doua considerente au facut ca vanzarile de case sa se mentina ridicate. Vanzarea de case este un bun indicator de incredere: de obicei, oamenii nu cumpara case in situatiile in care cred ca si-ar putea pierde slujbele. In plus, cumparatorul unei case va fi mereu un client potential pentru industria bunurilor de folosinta indelungata: covoare, lampi, mobila. Oricum, sunt semne de incetinire a ritmului vanzarilor, iar apartamentele de lux sunt din ce in ce mai greu de plasat.