Influenta uriasa
Economia americana se clatina tot mai mult antrenand in cadere intreaga economie globala.
In contextul in care Statele Unite realizeaza aproximativ 20% din PIB-ul mondial influenta economiei americane este uriasa asupra tuturor celorlalte economii.
Mai grav este faptul ca nu s-au gasit inca solutii viabile care se tempereze criza economica, batalia cu criza financiara fiind deocamdata pierduta.
De la declansarea „oficiala” a crizei financiare, la inceputul lui octombrie, odata cu intrarea in faliment a Lehman Brothers, autoritatile de la Washington au cheltuit cateva sute de miliarde de dolari, daca nu chiar peste 1000 de miliarde de dolari, rezultatul fiind un zero absolut.
Este adevarat, s-a evitat intrarea in colaps a catorva dintre marile grupuri financiare, dar in acest fel nu s-a reusit decat prezervarea averilor mai-marilor acestor companii care, desi au o parte importanta de vina pentru ceea ce se intampla, nu au platit pretul corect pentru aceasta vina.
Sunt de notorietate chefurile puse la cale de top managementul unora dintre bancile care au fost salvate de la faliment dupa ce au primit ajutor din partea guvernului.
Cum spuneam, rezultatul este aproape nul, motoarele creditarii, care pot pune in miscare economia fiind in continuare blocate.
Acest fapt l-a determinat pe actualul secretar al Trezoreriei americane, Henry Paulson, sa decida inghetarea aplicarii planului care ii poarta numele, in valoare de 700 de miliarde de dolari, pana la preluarea mandatului de catre administratia Obama.
Piatra de moara
Banii cheltuiti acum vor atarna ca o piatra de moara de gatul deficitului de cont curent al Statelor Unite care se estimeaza ca va atinge anul viitor uluitorul nivel de 1000 de miliarde de dolari.
Oricum ar fi, rezultatele macroeconomice arata rau, chiar foarte rau.
Consumul a scazut luna trecuta pana la cel mai mic nivel din ultimele trei decenii, PIB-ul inregistrand, de asemenea, niveluri negative record.
Astfel, potrivit ultimelor informatii furnizate de catre Departamentul de Comert al Statelor Unite, economia americana a inregistrat in trimestrul al treilea al anului in curs o scadere a Produsului Intern Brut de 0,5%, cel mai mic nivel incepand cu 2001.
Mai mult decat atat, se asteapta ca si in trimestrul IV sa se inregistreze o scadere a PIB-ului astfel incat exista toate premisele ca Statele Unite sa intre anul acesta in recesiune tehnica, respectiv doua trimestre consecutive de scadere economica.
La toate aceste vesti proaste trebuie adaugata aceea potrivit careia economia americana este pandita de pericolul deflatiei fapt pentru care Federal Reserve (Banca Centrala Americana) ia in calcul varianta reducerii dobanzii de politica monetara la zero.