Scandalul legat de frauda financiară a lui Bernard Madoff încă mai este viu în minţile americanilor şi ale oamenilor din lumea întreagă. Înşelăciunea de 50 de miliarde de dolari a fost subiectul presei timp de luni întregi.  Partea interesantă de abia acum începe: Madoff nu este singurul care s-a gândit să se îmbogăţească peste noapte. Înşelăciunile de acest tip se înmulţesc pe zi ce trece, într-o societate care nu se mai află la începuturile capitalismului.

Se pare că, pe fondul crizei, dorinţa de a te îmbogăţi cât mai mult într-un timp cât mai scurt folosindu-te de banii unor oameni naivi este foarte răspândită în „ţara tuturor posibilităţilor”. 

La începutul anului, Madoff

Anul acesta, America a fost zguduită de câteva cazuri de fraude fiscale, toate realizate prin clasica schemă ponzi, cea mai mare şi cea mai celebră fiind cea a  fostului şef al Nasdaq.

La scurt timp după ce autorităţile americane l-au depistat pe Madoff, doi investitori new-yorkezi au fost arestaţi pentru o fraudă în valoare de 668 de milioane de dolari, bani pe care aceştia i-au primit de la alţi investitori instituţionali cărora le-au promis profituri uriaşe.

Aceştia au reuşit să înşele o mulţime de instituţii printre care fundaţii caritabile, universităţi şi fonduri de pensii, pe care le-au convins că strategia lor de investiţii le va aduce mult mai mulţi bani. Operaşiunile desfăşurate de aceştia s-au întins pe o perioadă de 13 ani.

La finalul anului, Petters

Ultima astfel de inginerie financiară a fost realizată de un om de afaceri american care a fost găsit vinovat de o fraudă de 3,65 de miliarde de dolari, prin intermediul unui joc piramidal asemănător celui pus în practică de Bernard Madoff şi de cei doi investitori din New-York.

Thomas Petters, în vârstă de 53 de ani, a convins clienţii să investească miliarde de dolari, sub formă de numerar şi proprietăţi imobiliare, cu promisiunea unor profituri substanţiale.

În realitate, timp de zece ani, Petters a folosit banii pentru finanţarea companiilor sale şi ale asociaţilor, precum şi pentru a duce un stil de viaţă costisitor.