Mișcarea semnalează o schimbare majoră pentru administrația Biden, care până de curând a luat o atitudine restrânsă față de Ucraina, pentru a nu provoca Rusia. Pe măsură ce președintele Vladimir Putin și-a intensificat acțiunile amenințătoare față de Ucraina, iar discuțiile dintre oficialii americani și ruși nu au reușit să-l descurajeze, SUA se îndepărtează acum de strategia sa inițială, conform New York Times.
Decizia va fi luată săptămâna aceasta
Într-o întâlnire de sâmbătă la Camp David, înalți oficiali ai Pentagonului i-au prezentat președintelui Joe Biden mai multe opțiuni care ar muta activele militare americane mult mai aproape de trupele lui Putin, au spus oficialii administrației. Opțiunile includ trimiterea a 1.000 până la 5.000 de militari în țările est-europene, cu potențialul de a crește acest număr de zece ori dacă lucrurile se deteriorează.
Se așteaptă ca Biden să ia o decizie în cursul acestei săptămâni. El cântărește situația în timp ce Rusia și-a escaladat postura amenințătoare împotriva Ucrainei, inclusiv acumularea a peste 100.000 de soldați și mult armament la graniță, dar și staționarea forțelor ruse în Belarus.
De asemenea, sâmbătă, Marea Britanie a acuzat Moscova că elaborează planuri pentru instalarea unui lider pro-rus în Ucraina.
„Chiar dacă suntem angajați în diplomație, suntem foarte concentrați pe construirea apărării, a descurajării”, a declarat secretarul de stat Antony J. Blinken într-un interviu difuzat duminică la CBS. „NATO va continua să își consolideze poziția într-un mod semnificativ dacă Rusia comite noi acte de agresiune. Toate opțiunile sunt pe masă.”
Trupe suplimentare în Polonia și România
Până acum, niciuna dintre opțiunile militare luate în considerare nu include desfășurarea de trupe americane suplimentare în Ucraina, iar domnul Biden a spus clar că nu vrea să intre într-un alt conflict după ieșirea SUA din Afganistan vara trecută, după 20 de ani.
Însă acum, după ani în care s-a evitat întrebarea privind sprijinul militar oferit Ucrainei, pentru a nu provoca Rusia, oficialii administrației Biden au avertizat că Statele Unite ar putea să intervină în forță în cazul în care Vladimir Putin decide să invadeze Ucraina.
Iar desfășurarea a mii de trupe americane suplimentare pe flancul estic al NATO, care include Estonia, Letonia și Lituania, este exact scenariul pe care Putin a vrut să-l evite, au spus oficialii administrației Biden.
În conferința sa de presă de săptămâna trecută, Biden a spus că l-a avertizat pe Putin că o invazie rusă a Ucrainei ar determina Washingtonul să trimită mai multe trupe în regiune.
„Vom crește efectiv prezența trupelor în Polonia și în România dacă într-adevăr se întâmplă asta”, a spus Biden. „Ei fac parte din NATO.”