Americanii au profitat de pe urma tehnicii militare inamice. Statele Unite şi o țară vecină apar în cea mai controversată afacere cu avioane de luptă.
Americanii au cumpărat avione de luptă inamice. Acum s-a aflat de ce
Odată cu prăbușirea URSS, noile state independente au moștenit stocuri enorme de arme pe care Armata Roșie le-a lăsat în urmă. Unul dintre cele mai interesante cazuri a implicat forțele aeriene ale fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești.
Independenta Republica Moldova a moștenit 34 de aparate MiG-29 Fulcrums, opt elicoptere Mi-8 Hip și o mână de avioane de transport, o forță considerabilă pentru un stat atât de mic. Regimul de la Chișinău nu-și putea permite să întrețină flota, țara aflând-se într-o recesiune profundă.
De ce se temeau cel mai mult americanii
Americanii se temeau că Moldova va vinde MiG-urile Iranului, republica islamică dorind să-și consolideze flota de Fulcrums. Washingtonul a vrut și să evite transmiterea tehnologiei Iranului, având în vedere că flota Republicii Moldova cuprindea și 14 variante MiG-29C configurate pentru livrarea armelor nucleare.
Așa că, în 1997, Statele Unite au recurs la cel mai puternic instrument pentru a pune mâna pe aparatele MiG-29: dolarii. Washingtonul a cumpărat 21 dintre cele 34 de MiG-uri, inclusiv 14 modele C, un model B și șase modele A, și le-a transportat către Dayton, Ohio.
40 de milioane de dolari în asistență umanitară
Achiziționarea avioanelor nu numai că a dat americanilor siguranța că nu vor ajunge în mâinile Teheranului, ci i-a ajutat să analizeze unul dintre cele mai sofisticate avioane sovietice construite vreodată. În schimb, R. Moldova a primit 40 de milioane de dolari în asistență umanitară, camioane militare și alte echipamente neletale.
Chișinăul a vândut restul echipamentelor sale aeriene unor state ca Eritreea și Yemen. Noile aparate MiG-29 americane s-au pierdut apoi într-un labirint de testare a escadrilelor, centrelor de informații și in „instalațiile de exploatare” ale Forțelor Aeriene ale SUA, conform revistei Air & Space.
MiG-29, depășit pentru războiul secolului 21
MiG-29 a fost un avion performant pentru timpul său. Rachetele Archer AA-11 erau sofisticate pentru anii 1990 datorită capacității de a bloca ținte cu un sistem multirol. Acest avantaj s-a pierdut când Pentagonul a introdus racheta AIM-9X în 2003 și afișajele montate pe cască.
În general, MiG-29 a fost considerat un avion minunat din punct de vedere tehnic, dar din ce în ce mai depășit pentru războiul secolului 21.
Sursă foto: Dreamstime