Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) i-au ales joi în Comitetul Reprezentanţilor pe fostul ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi pe directorul general al companiei Oracle, Sorin-Mihai Mîndruţescu.
Preşedintele Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea, Sorin-Mihai Mîndruţescu, candidează pentru un nou mandat, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Fondului Proprietatea /FP/.
Mîndruţescu, fost preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea, este directorul general al companiei Oracle şi preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România AmCham, iar candidatura sa pentru un nou mandat în Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea a fost susţinută de Corin Trandafir, acţionar şi avocat al moştenitorilor Malaxa şi Ausnit, cei mai mari acţionari persoane fizice ai FP.
Comitetul Reprezentanţilor FP cuprinde cinci membri. Din Comitet mai fac parte în prezent Steven van Groningen, Piotr Rymaszewski şi Julian Healy. Gitenstein a fost propus pentru această funcţie de către fondul de investiţii Emerging Markets Country Fund, acţionar la FP.
Comitetul Reprezentanţilor supraveghează activitatea administratorului Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton.
AGA FP a aprobat şi creşterea remuneraţiei brute a membrilor Comitetului Reprezentanţilor de la 9.000 de lei la 15.000 de lei pe lună, precum şi distribuirea unui dividend brut de 0,0408 lei/acţiune din profitul pe 2012, respectiv 538,64 milioane lei.
De asemenea, acţionarii FP au aprobat şi o propunerea celui mai mare acţionar al Fondului Proprietatea /FP/, Elliott Associates, care vizează schimbarea actului constitutiv al FP în sensul simplificării schimbării companiei care administrează Fondul, la terminarea mandatului.
Modificările prevăd ca mandatul administratorului să nu se prelungească automat, ci să fie organizată o AGA cu cel puţin şase luni înainte de terminarea mandatului, prin care acţionarii să decidă prelungirea mandatului companiei care asigură administrarea FP sau înlocuirea acesteia.
De asemenea, organizarea licitaţiei internaţionale pentru desemnarea administratorului şi selecţia acestuia va fi asigurată de Comitetul Reprezentanţilor, iar înlocuirea administratorului se poate face cu cel puţin 25% din voturile acţionarilor şi nu cu două treimi din voturi, ca în actualul act constitutiv.
Administratorul FP este compania Franklin Templeton, iar mandatul acesteia expiră pe 29 septembrie 2014.
SURSA: Agerpres