Americanii bogaţi nu mai au bani pentru casele de lux cumpărate pe datorie

Numărul americanilor bogaţi care nu mai pot sau nu mai vor să plătească împrumuturi ipotecare de peste un milion de dolari, pentru proprietăţi din zone privilegiate precum Silicon Valley, înregistrează o creştere mai mare decât în cazul restului populaţiei SUA, potrivit International Herald Tribune. Fie că este vorba de reşedinţa principală, a doua locuinţă sau o casă cumpărată ca investiţie, o proporţie tot mai mare din bogaţii Americii nu îşi mai plătesc datoriile

Numărul americanilor bogaţi care nu mai pot sau nu mai vor să plătească împrumuturi ipotecare de peste un milion de dolari, pentru proprietăţi din zone privilegiate precum Silicon Valley, înregistrează o creştere mai mare decât în cazul restului populaţiei SUA, potrivit International Herald Tribune.

Fie că este vorba de reşedinţa principală, a doua locuinţă sau o casă cumpărată ca investiţie, o proporţie tot mai mare din bogaţii Americii nu îşi mai plătesc datoriile.

Astfel, mai mult de 1 din 7 beneficiari de împrumuturi de peste un milion de dolari au întârzieri serioase la plata ratelor, potrivit datelor companiei de analiză a pieţei imobiliare CoreLogic.

În schimb, probabilitatea ca deţinătorii de proprietăţi mai modeste, de sub un milion de dolari, să îşi respecte obligaţiile financiare este mult mai mare, numai 1 din 12 fiind în neregulă cu plata ratelor.

Bogaţii sunt diferiţi: au mai puţine scrupule

Deşi este dificil de dovedit, datele CoreLogic sugerează că mulţi dintre proprietarii unor locuinţe costisitoare renunţă deliberat la acestea, exact aşa cum ar proceda cu orice investiţie considerată nerentabilă.

„Bogaţii sunt diferiţi: au mai puţine scrupule”, a declarat Sam Khater, analist la CoreLogic.

Ken Lowman, agent imobiliar de proprietăţi de lux, a declarat că 4 din 11 vânzări intermediate în iunie au fost cazuri de neplată a împrumuturilor ipotecare.

„Nu am văzut niciodată ca bogaţii să fie atât de afectaţi. Şi-au făcut planuri în baza celor mai optimiste scenarii, că veniturile lor vor continua să crească, iar piaţa imobiliară nu va scădea niciodată. Toţi au acum un plan B”, a spus el, adăugând că unii proprietari evacuează în ultima clipă aceste locuinţe, fiind într-o stare de negare a realităţii.

Creditorii se tem că mulţi dintre cei aproximativ 11 milioane de proprietari de locuinţe ale căror credite sunt mai mari decât valoarea actuală a proprietăţilor vor renunţa la ele, în special dacă va piaţa va scădea din nou.

Din acest motiv, aşa-numitele default-uri strategice au devenit subiectul unor dezbateri intense în Statele Unite, în ultimele luni.

Cei care procedează astfel fac rău comunităţii

Fannie Mae şi Freddie Mac, cele două companii din SUA care deţin majoritatea creditelor ipotecare de sub 500.000 de dolari, cer proprietarilor de case să nu fie „cetăţeni răi”.

Într-un articol recent publicat pe site-ul Freddie Mac, vicepreşedintele executiv al companiei, Don Bisenius, a recunoscut că renunţarea la proprietate „poate fi o decizie adecvată pentru unii deţinători”, dar consideră că cei care procedează astfel fac rău comunităţii.

Datele CoreLogic sugerează că persoanele avute nu par să aibă probleme legate de comportamentul civic, în special atunci când este vorba despre defaultul unui împrumut pentru a doua locuinţă, şi nici temeri că ar putea fi date în judecată de creditor, sau să nu mai primească în viitor împrumuturi de la Fannie Mae.

Rata de neperformanţă a creditelor pentru locuinţe de peste un milion de dolari este în prezent de 23%. În cazul investiţiilor mai ieftine, de sub un milion de dolari, această rată este de circa 10%.

SURSA: Mediafax