Pandemia de COVID-19 şi izolarea la domiciliu au contribuit cu siguranţă la creşterea explozivă a stării de anxietate în rândul americanilor, însă mulţi dintre ei au descoperit în această perioadă şi anumite aspecte pozitive, precum ocazia de a consacra mai mult timp familiei, unor activităţi creative şi de a fuma marijuana, potrivit unui sondaj publicat miercuri, informează AGERPRES.
Un experiment gigantic
Potrivit sondajului realizat de Universitatea California de Sud (USC), americanii izolaţi la domiciliu regretă mai ales faptul că nu mai pot să îşi viziteze rudele şi prietenii, să ia masa la restaurant şi să meargă la cumpărături. Cu toate acestea, ei par să se adapteze la noul context cu o viteză uimitoare.”Am fost aruncaţi în cel mai mare experiment de ştiinţe sociale ce a fost realizat vreodată”, a declarat coordonatorul acestui sondaj, Jeffrey Cole. „Deşi niciunul dintre noi nu a fost pregătit şi nici noi nu ne-am oferit voluntari”, a adăugat el.
Singurătatea, o problemă grea
„O schimbare majoră, ce ar necesita mulţi ani, s-a petrecut acum într-un interval de doar câteva zile”, a declarat coordonatorul sondajului, care este şi directorul de la Center for the Digital Future (Centrul pentru Viitor Digital). Pentru acest proiect ce viza studierea perturbaţiilor sociale cauzate de noul coronavirus, cercetătorii de la USC au chestionat o mie de persoane de pe întregul teritoriu al Statelor Unite în legătură cu modificările apărute în vieţile lor după izbucnirea pandemiei. 1% dintre participanţi au spus că se simt mai anxioşi, iar peste o treime dintre respondenţi au dezvăluit că se simt mai singuri.
Sex, jocuri și TV
În pofida acestor aspecte negative, 35% au răspuns că relaţia lor cu partenerul de viaţă s-a îmbunătăţit şi aproape jumătate dintre părinţi (45%) au vorbit despre o relaţie mai bună pe care o au în prezent cu copiii lor. Acest lucru ar putea să se datoreze faptului că peste 80% dintre părinţi au relaxat regulile familiale referitoare la ora de mers la culcare şi la timpul petrecut în faţa televizorului sau a consolei de jocuri video.
Se trage la măsea
„Nivelurile de anxietate sunt într-adevăr ieşite din comun”, comparabile cu cele înregistrate pe 11 septembrie 2001 şi în timpul crizei din 1929, a declarat Jeffrey Cole. Întrucât numeroşi americani sunt izolaţi la domiciliu sau şi-au pierdut locurile de muncă, „pasiunile lor, activităţile personale şi cele creative” figurează printre ocupaţiile cele mai apreciate de către persoanele care au participat la acest sondaj. Barurile se află în partea inferioară a clasamentului (doar 20% dintre respondenţi au spus că le regretă „mult”), dar peste 30% dintre respondenţi au recunoscut că au consumat mai mult alcool în timpul pandemiei.
Maria Ioana, în acțiune
Acest procent a fost de 42% pentru consumatorii de marijuana. Sondajul USC arată că anumite schimbări de comportament ar putea să reziste şi după încheierea crizei sanitare, mai ales în ceea ce priveşte utilizarea internetului. Peste o treime din persoanele chestionate au spus că au cumpărat pentru prima dată alimente folosind platforme online şi 39% dintre ei au declarat că intenţionează să continue să le folosească şi în viitor.
Mai de-acasă
Totodată, 42% dintre respondenţi doresc să continue să fie scutiţi de timpul pierdut cu deplasarea la locul de muncă şi de eforturile făcute în vederea asigurării unei vestimentaţii de lucru corespunzătoare, alegând să păstreze regimul de telemuncă.