Aceasta este concluzia unui studiu al Fondului Monetar International, care arata ca economiile chinezilor au crescut cu 7% intr-o perioada de 10 ani. Impreuna cu cele ale companiilor, aceste economii reprezinta mai mult de jumatate din PIB. Pentru a se gasi un echilibru durabil, si americanii si chinezii trebuie sa faca un pas in directia buna. Fortati de criza, americanii si-au redus nivelul consumului. Pentru chinezi insa, criza a insemnat un pas in directia opusa: acestia economisesc din ce
Aceasta este concluzia unui studiu al Fondului Monetar International, care arata ca economiile chinezilor au crescut cu 7% intr-o perioada de 10 ani. Impreuna cu cele ale companiilor, aceste economii reprezinta mai mult de jumatate din PIB.
Pentru a se gasi un echilibru durabil, si americanii si chinezii trebuie sa faca un pas in directia buna. Fortati de criza, americanii si-au redus nivelul consumului. Pentru chinezi insa, criza a insemnat un pas in directia opusa: acestia economisesc din ce in ce mai mult.
Conform raportului FMI, economiile chinezilor au inregistrat cresteri la toate categoriile de varsta, insa cei care au economisit mai mult au fost tinerii de pana in 25 de ani si batranii.
Economistii se asteptau ca o crestere a veniturilor chinezilor sa diminueze rata de economisire, insa raportul arata ca acestia s-au inselat.
Toti expertii in economie sunt de acord ca un consum mai mare din partea chinezilor ar avea numai avantaje. Daca 86% dintre ei sunt proprietari ai unei locuinte, calitatea acestora lasa de cele mai multe ori de dorit, din cauza faptului ca in loc sa investeasca in calitatea locuintelor, acestia prefera sa puna bani deoparte.
Aceasta realitate ii pune pe economisti in fata unei noi dileme: criza financiara a aparut din vina chinezilor care nu resusesc sa aiba un echilibru al consumului? Sau este vina Occidentului care are acum nevoie de banii asiaticilor pentru a-si acoperi excesele de consum?
Cu ceva timp in urma, secretatul general al Trezoreriei Americane afirma ca criza a aparut din vina chinezilor. De cealalta parte, Gideon Rachman scrie pe blogul Financial Times ca americanilor de este mai usor sa-i acuze pe altii decat sa se critice pe ei insisi.
Sursa: Le Temps