Congresul SUA a emis un punct de vedere ferm privind evoluțiile politice recente din România și rolul lui Călin Georgescu. Într-o analiză detaliată, publicată pe site-ul instituției, parlamentarii americani avertizează asupra impactului declarațiilor acestuia, considerate periculoase pentru orientarea strategică a țării.
Poziția din Congresul SUA față de Călin Georgescu este una critică
Congresul american transmite pentru prima dată, în mod oficial, o opinie despre Călin Georgescu și implicațiile discursului său public.
Potrivit raportului oficial publicat, declarațiile suveranistului român sunt percepute drept incompatibile cu angajamentele strategice ale României în NATO și UE.

Documentul subliniază că unele afirmații ale lui Georgescu „pun în primejdie orientarea euro-atlantică a României”, semănând cu narațiuni promovate de Federația Rusă.
Mai mulți membri ai Congresului urmează să viziteze Bucureștiul în curând pentru a purta discuții directe cu liderii politici români.
Scopul vizitei este clar: clarificarea situației politice actuale, în contextul anulării alegerilor prezidențiale din România.
Cristian Diaconescu, consilierul președintelui Bolojan, a precizat:
„Mai mult decât atât, noi, sigur, vom da, dacă vor fi astfel de solicitări, răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar mai ales cu garanțiile în legătură cu ce se va întâmpla”.
Alegerile prezidențiale și ascensiunea neașteptată a lui Georgescu
Raportul detaliază că scena politică românească a fost profund destabilizată după alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.
Călin Georgescu, candidat independent, necunoscut publicului larg în urmă cu câteva luni, a obținut primul loc în turul întâi.
Acesta a strâns 22,9% din voturi, în ciuda faptului că nu a desfășurat o campanie electorală clasică și nu a raportat cheltuieli.
Ascensiunea sa a fost accelerată în ultima parte a campaniei, susținută masiv de conținut viral pe platforma TikTok.
Analiștii politici remarcă faptul că, în doar câteva săptămâni, Georgescu a crescut spectaculos în sondaje, de la 1% la peste 20%.
„Situația politică a României a fost volatilă de la sfârșitul anului 2024. Călin Georgescu, un candidat relativ puțin cunoscut, care și-a desfășurat campania în principal pe rețelele de socializare și nu a raportat cheltuieli de campanie, a obținut, în mod neașteptat, cele mai multe voturi (22,9 %) în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
Georgescu avea mai puțin de 1% la începutul lunii noiembrie, aproximativ 6% la mijlocul lunii noiembrie și aproximativ 11% în sondajele finale preelectorale”, scrie raportul Congresului SUA.
Retorica lui Georgescu, asociată cu teme propagandistice rusești
În analiza publicată, Congresul notează că mesajele promovate de Georgescu se apropie de discursurile oficiale ale Federației Ruse.
„Unii observatori au apreciat că declarațiile lui Georgescu de elogiere a liderilor fasciști români din secolul al XX-lea și a președintelui rus Vladimir Putin, precum și remarcile care transmit scepticism cu privire la NATO, la statalitatea ucraineană, la sprijinul acordat de România Ucrainei și la anumite aspecte ale cooperării dintre SUA și România, pun în primejdie orientarea euro-atlantică a României”, se mai precizează în raport.
Aprecierile sale față de liderii fasciști români și de Vladimir Putin au stârnit îngrijorări în rândul partenerilor occidentali.
Raportul observă că Georgescu a criticat deschis NATO, statalitatea Ucrainei și cooperarea româno-americană, fără a oferi clarificări.
„Deși Georgescu neagă legăturile cu Rusia și afirmă că susține aderarea României la NATO și UE, unii observatori apreciază că o parte din retorica sa privind Occidentul, NATO și Ucraina seamănă cu narațiunile rusești.
Un alt rezultat neașteptat al primului tur a fost eșecul prim-ministrului Ciolacu – care părea să fie candidatul principal în sondaje – de a ajunge în turul al doilea”, continuă raportul Congresului.
Pe fondul acestor mesaje, Elena Lasconi (USR) a fost contracandidata sa în turul al doilea, fiind susținută de electoratul proeuropean.
„În schimb, Georgescu a trebuit să o înfrunte pe Elena Lasconi, liderul partidului proeuropean de opoziție Uniunea Salvați România (USR)”.
TikTok, în centrul atenției privind posibila manipulare a opiniei publice
Raportul semnalează utilizarea intensă a TikTok-ului pentru diseminarea mesajelor lui Georgescu în ultimele săptămâni de campanie.
Documentul analizează dacă acest val de popularitate este compatibil cu legislația electorală din România, în contextul unei transparențe reduse.
Sunt menționate îngrijorări referitoare la lipsa de reacție din partea TikTok privind sesizările oficiale ale autorităților electorale.
Raportul Congresului include și referiri la posibilele interferențe ale Rusiei în spațiul informațional românesc în perioada alegerilor.
Se citează 103 surse în documentul care atrage atenția asupra riscului de destabilizare socială prin manipulare online și propagandă externă.
„Rezultatele alegerilor au atras atenția asupra valului de conținut pro-Georgescu pe rețelele de socializare (în special TikTok) de la sfârșitul campaniei, asupra respectării de către campania lui Georgescu a legilor electorale românești, asupra reacției TikTok la preocupările exprimate de autoritățile electorale române și asupra acuzațiilor privind eforturile Rusiei de a influența spațiul informațional din România și de a slăbi coeziunea socială”, arată raportul.