GE Money, divizia financiară a General Electric, a anunţat azi că este prima corporaţie americană care a reuşit să plaseze pe piaţa islamică obligaţiuni sukuk în valoare de 500 de milioane de dolari, cu scadenţă la 5 ani.
Ineditul situaţiei provine din faptul că religia islamică interzice perceperea dobânzilor. Însă, odată cu dezvoltarea economică din ultimul secol, ţările din Orient n-au putut ignora rolul pieţelor financiare, iar în zonă s-au dezvoltat produse şi servicii bancare care au găsit diferite metode de a înlocui cuvântul dobândă.
Titlurile sukuk sunt echivalentul islamic al obligaţiunilor. Sukuk este pluralul de la sakk, un cuvânt de origine persană care se presupune că s-ar află la originea cuvântului „cec”.
În sistemele occidentale, obligaţiunile sunt împrumuturi care dau dreptul posesorilor să primească o dobândă fixă sau variabilă şi să li se ramburseze principalul, la final, sau eşalonat pe perioada împrumutului.
În sistemul bancar islamic (sharia) perceperea dobânzilor este interzisă. Însă, pentru a-i putea retribui pe cei care împrumută companiile şi statul, sukuk sunt considerate creanţe care dau dreptul asupra unei părţi din compania emitentă, prin urmare, posesorii titlurilor au dreptul să primească o parte din veniturile generate de activele pe care emisiunea respectivă le-a finanţat.
Primele obligaţiuni sukuk au fost lansate la începutul anilor 2000, iar în 2006 au fost lansate 77 de emisiuni, iar piaţa titlurilor sukuk se estima să depăşească 35 de miliarde de dolari, potrivit site-ului Finance Islam.