Informația momentului în Europa! Military.com anunță că sute de soldați ai Diviziei 101 Aeropurtate (de asalt aerian) se pregătesc să se desfășoare în Europa, în timp ce trupele rusești au fost masate la granițele Ucrainei, poziționate pentru o potențială invazie.
Un purtător de cuvânt a declarat pentru sursa citată că soldații de la Fort Campbell, Kentucky, urmează să fie dislocați în curând, incluzând un amestec de personal de sprijin și unități de luptă terestră.
Pe de altă parte, până la momentul actual nu este încă clar în ce țări europene se vor desfășura aceste trupe. Totuși, mobilizările trupelor de luptă americane în Europa s-au concentrat în Polonia și România, o parte de personal de sprijin fiind trimisă în Germania.
Conform sursei citate, în total, în zilele următoare, aproximativ 6.000 de soldați americani urmează să fie prezenți în Europa, alăturându-se trupelor altor parteneri din NATO, inclusiv ale Regatului Unit și Franței.
Amintim faptul că doar în ultimele săptămâni, parașutiștii din Divizia 82 Aeropurtată, care vor constitui cea mai mare parte a valului de forțe din Europa, au ajuns în Polonia.
Soldații americani vin în Europa pe bandă rulantă
În același timp, soldați ai Regimentului 2 Cavalerie, o escadrilă cu vehicule Stryker, staționați în Germania, au fost mobilizați în România. Soldații Diviziei XVIII Aeropurtate, brațul administrativ al Diviziei 82, s-au instalat în Germania.
Trebuie menționat faptul că, pe lâncă soldații care se mobilizează în Europa, sursa citată mai precizează că aproximativ 80.000 de soldați americani sunt deja pe continent, inclusiv cei staționați permanent acolo, cum ar fi Brigada 173 Aeropurtată din Italia și trupele care se rotesc ca parte a misiunilor preplanificate care implică în mare parte antrenamente ale aliaților din NATO.
În ciuda mobilizărilor din ultimele săptămâni însă, SUA își menține ideea. Mai exact, președintele Joe Biden a exclus posibilitatea ca trupele americane să lupte în Ucraina, care nu este membră a NATO.
Au fost făcuși și pași în acest sens. Astfel, weekend-ul trecut, 160 de soldați din Garda Națională din Florida, care se aflau într-o misiune de antrenament în Ucraina, au fost scoși din țară, prevenind o potențială confruntare cu trupele ruse.
NATO nu crede în anunțul Rusiei
Situația s-a schimbat însă marți, când Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că unii dintre cei 100.000 de soldați ai săi poziționați la granițele Ucrainei se întorc la bazele lor.
În ciuda declarațiilor făcute însă, oficialii ruși nu au oferit nicio dovadă cu privire la retragere și nici nu au precizat câte trupe vor fi îndepărtate de pe linia frontului. La rândul lor, atât NATO, SUA, cât și Ucraina susțin că nu au văzut nicio mișcare de retragere a trupelor.
„Noi, în Ucraina, avem o regulă: nu credem ceea ce auzim, credem ceea ce vedem. Dacă aceste declarații vor fi urmate de o retragere reală, vom crede în începutul unei adevărate detensionări”, a spus Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, marți.