Ambasada SUA de la Budapesta a transmis într-un comunicat că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă, cu efect imediat, de la doi ani la un an şi doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu şi cele multiple.
SUA, noi restricții pentru Ungaria în programul Visa Waiver
Potrivit unui înalt oficial guvernamental, modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalţi 39 de participanţi la Programul Visa Waiver şi sunt „unice pentru Ungaria”.
„Există o problemă sistemică, şi anume că sute de mii de paşapoarte au fost emise între 2011 şi 2020 fără a exista cerinţe de verificare a identităţii”, a declarat acesta.
Între 2011 și 2020, Ungaria a acordat cetățenie unui număr de aproximativ un milion de persoane, majoritatea etnici maghiari care locuiesc în în statele vecine „fără să existe măsuri de securitate adecvate pentru verificarea identităţii lor”, a precizat ambasada americană.
Acordarea de cetățenie a reprezentat o mișcare politică a premierului Viktor Orban, pentru a câștiga voturi la alegerile ulterioare.
Tensiuni între Budapesta și Washington
Recent, relațiile dintre Washington și Budapesta au fost tensionate din cauza amânării votului din parlament pentru aderarea Suediei la NATO și a restricțiilor drepturilor LGBTQ impuse de guvernul naţionalist al premierului Viktor Orban.
Întrebat dacă măsura este legată de alte probleme care au generat conflicte între cele două guverne, oficialul american a răspuns: „Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei”. Acesta a adăugat totuși că că măsura nu trebuie interpretată ca un mesaj având legătură cu alte subiecte sensibile din relaţiile bilaterale.
Potrivit oficialului, vulnerabilităţile de securitate din Ungaria au fost identificate cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Aceste restricții au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziţie pentru a vota cu privire la candidatura Suediei la NATO. Votul nu a avut loc, în cele din urmă.
Suedia și-a depus anul trecut candidatura la NATO, după izbucnirea războiului din Ucraina, obiecțiile Ungariei și Turciei întârziind ratificarea candidaturii.
SUA au interzis în 2014 au interzis intrarea în țară a șase maghiari ca avertisment pentru guvernul anterior al lui Orban de a promova politici care ameninţau să submineze valorile democratice.