Potrivit calculelor Pentagonului, cea de-a doua putere economică mondială ar fi cheltuit pentru apărarea sa, anul trecut, 145 de miliarde de dolari, cu 21% mai mult decât cifra anunţată oficial de China. De fapt, experţii ştiu că bugetul pentru apărare al statului chinez nu acoperă totalitatea cheltuielilor militare: de exemplu, programul spaţial chinez depinde de un alt minister, însă este 'pilotat' integral de Armata de Eliberare a Poporului. Însă, ceea ce îngrijorează Pentagonul este viteza cu care Beijingul recuperează în acest domeniu.
Majorându-şi cheltuielile în medie cu 9,4% pe an, începând din 2004, China şi-a modernizat capacităţile în diverse domenii militare, mergând până la armele cibernetice. Washingtonul este de părere că Beijingul dispune de o capacitate din ce în ce mai evidentă de a se desfăşura în mare, fapt demonstrat de noua sa atitudine agresivă la adresa vecinilor săi vietnamez şi filipinez.
Pentagonul constată că statul chinez a investit masiv în drone, în aşa măsură încât China 'ar putea ajunge din urmă şi chiar să depăşească SUA în domeniul sistemelor fără pilot'. În plan mai general, potrivit Pentagonului, forţele aeriene chineze se modernizează cu o viteză 'fără precedent în Istorie' şi sunt pe cale să 'acopere întârzierea pe care o aveau faţă de forţele aeriene occidentale, într-o serie întreagă de domenii'.
Departamentul american pentru Apărare consideră, de asemenea, că Beijingul îşi dezvoltă capacităţile de spionaj cibernetic, pe care le foloseşte la adresa SUA în plan diplomatic, economic şi al apărării.
Chiar dacă această evaluare realizată de Pentagon pare să vizeze doar un plan faptic, ea trebuie totuşi privită şi în perspectivă, subliniază Les Echos, amintind că, în condiţiile în care SUA îşi reduc cheltuielile pentru apărare, Pentagonul face un intens lobby pentru a-ş susţine cauza.
În realitate, China rămâne încă foarte departe de SUA în materie de cheltuieli militare. Acestea au cheltuit pentru apărare, în 2013, circa 580 de miliarde de dolari. Potrivit cifrelor invocate de Banca Mondială şi citate de The Wall Street Journal, suma reprezintă 4,2% din Produsul Intern Brut (PIB) al SUA, comparativ cu 2% în cazul Chinei.AGERPRES