În 2008, rata natalităţii din Statele Unite ale Americii a început să scadă. Experţii dau vina pe criză.
„Cei mai mulţi bani cheltuiţi de către o familie sunt pentru copii. Astfel, americanii fac mai puţini copii tocmai în ideea de a reduce cheltuielile, dar şi din cauza nesiguranţei privind viitorul”, spune Andrew Hacker, sociolog la o universitate din New York.
Anul trecut, numărul copiilor americani nou-născuţi a scăzut cu 2 procente faţă de 2007, iar tendinţa de scădere se constată şi în primele luni ale acestui an.
„Nu putem, probabil, să demonstrăm că se întâmplă din cauza recesiunii, dar eu sunt de acord”, spune Stephanie Coontz, profesor la Evergreen State College, Washington.
Un alt profesor citat de „New York Times” este un pic mai categoric: „Acest lucru s-a întâmplat şi în cadrul Marii Depresii precum şi în alte perioade. Femeile decideau să aibă copii în condiţiile în care bărbatul muncea, iar locul de muncă al acestuia era sigur”.
Studiile arată că rata nataliăţii fluctuează odată cu economia. Cele mai mici valorii ale acestei rate în Statele Unite au fost înregistrate în anii ’30, în timpul Marii Depresii, şi în timpul embargoului petrolului arab, în anii ’70.
Specialişttii se aşteaptă ca anul 2009 să fie critic în ceea ce priveşte natalitatea din America, dat fiind faptul că 2008 este considerat a fi abia începutul crizei.
SURSA: „New York Times”