Capital: Domnule Robertson, ce se intampla cu Misiunea USAID in Romania?
Denny Robertson: Romania ocupa o pozitie strategica in politica americana. Asistenta USAID va continua, si aceasta inseamna ca Guvernul SUA are un foarte puternic angajament in tranzitia economica si democratica din Romania. Ceea ce facem acum este sa dezvoltam o noua strategie pentru urmatorii cinci ani, pornind de la realizarile perioadei anterioare.
Capital: Este un moment de revizuire sau de reevaluare a programelor USAID?
Denny Robertson: Este mai curand un moment de imbunatatire si reorientare a programelor, decat de schimbari majore. Problemele raman in esenta aceleasi, si pentru ca economia nu a cunoscut progresul pe care potentialul ei l-ar fi permis. Dar trebuie sa vedem care dintre initiativele finantate de USAID sunt cele mai eficiente si sa tintim mai precis resursele asupra carora programele noastre pot avea un impact maxim si o contributie cat mai semnificativa.
Capital: Revederea programelor este o operatie de rutina sau a intervenit in urma unor dezvoltari recente?
Denny Robertson: Programele USAID din orice tara sunt analizate o data la cinci ani si sunt modificate sau dezvoltate in functie de evolutia lor. In plus, si in SUA, si in Romania au rezultat noi administratii dupa alegerile din noiembrie 2000, iar noul guvern roman a venit cu prioritati noi. Este deci momentul potrivit pentru a ne aseza la masa de lucru impreuna cu partenerii nostri romani si sa revedem aceste programe.
Capital: Ce urmeaza sa se schimbe si ce nu in programele USAID?
Denny Robertson: Suntem decisi sa lucram in continuare in domenii cum ar fi microcreditele si IMM, de unde suntem convinsi ca ca veni o mare parte din ceea ce va fi noua economie romaneasca. Vom mentine programele realizate cu autoritatile locale. S-au facut lucruri foarte bune la nivel national, dar intotdeauna la nivel local rezultatele sunt mai vizibile. De exemplu, vom imbunatati programele pe care le avem cu asociatiile de afaceri si cu administratiile locale din Iasi si Timisoara si vom deveni mult mai activi in zonele rurale.
Dar vor aparea si noi oportunitati in Romania, una dintre cele mai importante venind din sectorul IT. Ne vom implica si mai mult in agricultura, iar o atentie sporita vom acorda privatizarii, atat pentru ca este o parte importanta a tranzitiei economice, cat si ca urmare a angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei si de Banca Mondiala.
Capital: Totusi, programul pentru agricultura este pe lista celor care urmeaza sa se inchida.
Denny Robertson: Programe se deschid si se inchid mereu. USAID ramane implicata in agricultura romaneasca, iar participarea noastra in acest sector se va extinde. Noi lucram cu organizatii neguvernamentale si firme de consultanta, iar contractele lor cu USAID au durate limitate. De exemplu, organizatia Land of Lakes din SUA a facut o treaba excelenta in cooperare cu asociatiile de fermieri romani. Programul lor se va incheia in acest an, dar pe baza a ceea ce ei au realizat vom lucra mai departe, concentrandu-ne acum pe transformarea agriculturii intr-o activitate comerciala. Acesta este si un obiectiv al Guvernului dvs.
Capital: Tot in aceste zile, se va inchide Grupul Romano-American pentru Dezvoltarea Capitalului si Comertului (RACTDG), care avea rolul de a promova investitiile americane in Romania, si nimeni nu pare sa-i ia locul.
Denny Robertson: RACTDG a avut de la bun inceput o misiune limitata in timp; chiar a functionat peste termenul initial. De munca lor este legat un volum foarte semnificativ de investitii noi. Daca eu pot privi linistit retragerea lor, este pentru ca Ambasada SUA dispune de un foarte puternic departament comercial, care furnizeaza acelasi gen de servicii investitorilor americani, ca si firmele private de consultanta in Romania.
Capital: Va beneficia Fondul Romano-American de Investitii (RAEF) de acelasi sprijin din partea USAID?
Denny Robertson: RAEF este, poate, piesa centrala a portofoliului de investitii al USAID in Romania. A primit de la Guvernul SUA circa 50 milioane USD, ca sprijin pentru lansarea unor investitii. Banii s-au reintors, RAEF i-a reinvestit si a ajuns astfel sa joace un rol semnificativ in procesul privatizarii, ca sa amintesc doar exemplul Bancii Agricole. Noi credem ca acum RAEF este capabil sa atraga capital privat si sa se dezvolte pe baza a ceea ce cred ca este un palmares foarte impresionant. Deci RAEF va ramane un partener foarte apropiat al USAID, dar contributia Guvernului american este acum modesta, data fiind dezvoltarea la care a ajuns Fondul.
Capital: Care estimati ca va fi sustinerea financiara a programelor viitoare?
Denny Robertson: In acest an, fondurile noastre au fost de 38 milioane USD, dintre care jumatate pentru sectorul privat si dezvoltare economica. Ne-am dori sa vedem o tranzitie economica mai rapida in Romania, insa nivelul asistentei americane va ramane cam la acelasi nivel. Ma astept ca bugetul pentru anul viitor sa fie intre 35 si 40 milioane USD.
Capital: Angajamentul ferm al SUA pentru un razboi de durata impotriva terorismului, care se va consuma undeva in Orient, va diminua interesul american pentru Romania?
Denny Robertson: Dimpotriva. Aici este vorba de o lupta a lumii intregi impotriva terorismului, si ea este un prilej pentru a ne aminti cat de importanti sunt aliatii nostri strategici. Nu vad cum ar putea suferi schimbari angajamentul nostru in Romania si, orice va fi, ea devine, in mod cert, si mai importanta ca aliat strategic al SUA. Iar USAID, bratul prin care Guvernul SUA acorda sprijin extern, va ramane foarte activ in Romania.
Cele mai recente programe lansate de USAID In Romania
Facilitarea accesului firmelor romanesti de software pe piata americana. Fundatia TIGREUS (Technology Incubator for Growing Romanian Enterprises in the US) – care este un parteneriat intre George Mason University si James Madison University din Virginia, respectiv Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Software (ANIS) si Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC) din Romania – urmeaza sa identifice firme romanesti de software care vor fi inzestrate cu competentele necesare de marketing si management, pentru a obtine contracte cu parteneri americani si nu numai. Locul de lansare pe piata este INCUBATOR AMERICA! din Arlington, Virginia. Pentru ca fundatia sa se poata autofinanta dupa terminarea programului, va fi dotata cu tehnologie de ultima ora si echipament, ceea ce-i va permite sa ofere asistenta tehnica si servicii in telecomunicatii.
Pregatirea companiilor romanesti pentru privatizare. In baza contractului incheiat de APAPS cu International Executive Service Corps, specialisti voluntari americani acorda asistenta in domeniile strategiei afacerilor, marketingului, managementului financiar si productiei unui numar de 10 intreprinderi, in vederea privatizarii: Abrom Barlad, Brafor Brasov, Chimcomplex Borzesti, Constructii Feroviare Moldova Iasi, Glina Popesti-Leordeni, Metalurgica Vlahita, Progresul Jilava, Severnav Tr. Severin, Tufon Craiova, Turnu Tr. Magurele.
Carte de vizita
Denny Robertson este directorul USAID pentru Romania din 1999.
A absolvit University of Michigan si Michigan State University.
Fost voluntar Peace Corps, incepand cu 1983 a indeplinit misiuni ale USAID in Coasta de Fildes, Filipine, Republica Sud-Africana si Thailanda.
Pasiuni: limbile straine (foarte bun vorbitor de limba romana), muzica, teatrul, calatoriile, pescuitul si politica.