În pofida tensiunilor internaționale și a schimbărilor aduse de noua administrație americană, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat că nu există o prăpastie între Europa și Statele Unite, chiar dacă viziunea președintelui Trump a influențat discuțiile globale. Într-un interviu acordat Ştirilor Pro TV, oficialul român a discutat despre viitorul colaborării transatlantice și despre importanța implicării Europei în propria apărare.

Angel Tîlvăr: Nu s-au făcut referiri la retragere sau reamplasare

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat că, în ciuda percepției generale asupra unei posibile retrageri militare a Statelor Unite din Europa, nu există temeri legate de o ruptură între cele două părți.

„Săptămâna trecută am discutat cu preşedintele Comisiei de Apărare din Senat şi am avut o discuţie cât se poate de normală şi de… Nu a apărut pe parcursul discuţiei niciunul din elementele la care făceaţi trimitere vizavi de retragere sau reamplasare”, a afirmat Tîlvăr.

Acesta a subliniat faptul că relațiile transatlantice rămân stabile și că nu există vreo falie între cele două entități.

„Este evident că Europa îşi va asuma o răspundere mai mare în ceea ce priveşte apărarea, aşa cum este evident că această colaborare transatlantică va continua, fără niciun fel de…”, a completat ministrul Apărării.

Angel Tîlvăr
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Războiul din Ucraina: O temă centrală în discuțiile internaționale

În contextul războiului din Ucraina și al impactului acestuia asupra securității europene, Angel Tîlvăr a afirmat că toți actorii internaționali au fost de partea „corectă a istoriei” în condamnarea agresiunii Rusiei.

Tîlvăr a precizat că noua administrație americană își adaugă amprenta proprie în politica externă, însă nu există motive de panică.

„Nu putem vorbi de panică, pentru că trebuie să pornim de la premiza că toate ţările (…) sunt de partea corectă a istoriei. Niciuna dintre aceste ţări nu au avut ezitări în condamnarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, pe de-o parte şi în ceea ce priveşte sprijinul pentru această ţară.

N-aş vorbi de panică, evident că noua administraţie îşi pune amprenta propriei viziuni, inclusiv asupra acestui domeniu”, a spus el.

Europa trebuie să își întărească apărarea

Un alt punct important abordat de ministrul Apărării a fost necesitatea implicării mai mari a UE în domeniul apărării comune.

„Sunt lucruri pe care şi Europa le-a însuşit şi le-a împărtăşit şi anume că este nevoie de o implicare mai mare a Europei în ceea ce priveşte apărarea comună”, a declarat Tîlvăr.

Acesta a subliniat că România a reușit să îndeplinească cerințele de alocare a 2% din PIB pentru apărare, un obiectiv care a fost esențial pentru achiziționarea de echipamente moderne.

„România de mai multă vreme a atins dezideratul formulat de mai multă vreme vizavi de 2% din PIB, ceea ce nu a fost un lucru rău, pentru că avem posibilitatea, ca acum, să avem echipamente pe care ne-ar fi fost foarte greu să le avem dacă am început acum procesul de negociere şi de achiziţionare”, a explicat ministrul.

O colaborare transatlantică stabilă

În continuare, Angel Tîlvăr a subliniat că România nu consideră o posibilă retragere a Statelor Unite din Europa și că acest scenariu nu este unul de actualitate.

„Nu, nu, pentru că este evident că există o complementaritate împărtăşită de toată lumea, între Europa şi America (…) Nu există din acest punct de vedere niciun soi de falie între Europa şi Statele Unite”, a concluzionat ministrul Apărării.