Dimensiunea economica reprezinta prioritatea Parteneriatului Strategic Intensificat Romania-SUA, conferindu-i acestuia un caracter eficient si pragmatic. Mecanismul de consultari romano-americane reprezinta o formula flexibila de lucru prin care se urmareste atingerea obiectivelor majore ale componentei economice a Parteneriatului: impulsionarea relatiilor comerciale si a investitiilor americane in Romania, imbunatatirea climatului de afaceri, sustinerea procesului de reforma economica si sociala din tara noastra.
Schimburile comerciale se desfasoara pe baza Acordului comercial bilateral, semnat la Bucuresti la 3 aprilie 1992. A fost ratificat de Congresul SUA la 21 octombrie 1993 si prevede acordarea reciproca a clauzei natiunii celei mai favorizate. De la 12 noiembrie 1996, clauza pentru Romania a fost acordata pe baza permanenta.
Volumul total al schimburilor comerciale dintre Romania si SUA pe primele luni ale anului 2000 este de 188,6 milioane dolari (exportul 104,3 milioane dolari si importul 84,3 milioane dolari). Structura pe marfuri a schimburilor comerciale romano-americane evidentiaza ponderea importanta in exporturile romanesti a metalelor comune (40%), materiilor textile (20,13%), masinilor si echipamentelor electronice (17%). In privinta importurilor romanesti din SUA, ponderea cea mai mare o au masinile si echipamentele electronice (38%), urmate de produse ale industriei chimice (16%), aparatura optica, foto si cinema (11,5%).
La data de 30 aprilie 2000 erau inregistrate in Romania 2.796 de firme cu capital american, volumul total al capitalului investit dupa 1990 fiind de 587,7 milioane dolari. Din acest punct de vedere, SUA se claseaza pe locul 4 in clasamentul tarilor privind investitiile straine, dupa Franta, Olanda si Germania, detinand o pondere de 8,8% in totalul investitiilor straine.
Industria atrage cele mai mari investitii
Principalele domenii in care a fost directionat capitalul SUA sunt: industria constructoare de masini, alimentara, sectorul bancar, comertul, industria chimica, extractiva, industria lemnului, industria usoara.
Dintre investitorii americani in tara noastra, se remarca: Trinity (70% din actiunile Astra-Vagoane Arad, investitia ridicandu-se la 100 milioane dolari: 50 milioane dolari pentru preluarea pachetului de actiuni de la FPS si 50 milioane dolari investitii directe in urmatorii cinci ani), TIMKEN (50 milioane dolari, detinand 87% din pachetul de actiuni al societatii Rulmenti Grei Ploiesti), General Electric (detine impreuna cu Banco Portugues de Investimento 45% din actiunile Banc Post, investitia ridicandu-se la 92,8 milioane dolari), McDonalds (49,52 milioane dolari), Procter & Gamble (38 milioane dolari), Citibank (30 milioane dolari), Kraft Foods International (18 milioane dolari), Mobifon (11 milioane dolari), Tenneco (16 milioane dolari), Brewery Holdings Limited (8 milioane dolari), Colgate Palmolive (7,5 milioane dolari), Philip Morris International Finance Corporation (6,8 milioane dolari), Alliedsignal International Finance Corporation (5 milioane dolari), Whirlpool Holdings Corporation (4 milioane dolari).
Romania a beneficiat de un volum considerabil de asistenta americana, cifra totala ajungand la aproximativ 281,3 milioane dolari la 30 septembrie 1999. Proiectele concrete de asistenta au fost destinate urmatoarelor mari domenii: consolidarea institutiilor si a proceselor democratice; restructurare economica, privatizare si piete de capital; imbunatatirea calitatii vietii.
Americanii pariaza pe Romania
6 iulie 2000, 12:00
Ultima modificare în 6 iulie 2000, 15:00
Dimensiunea economica reprezinta prioritatea Parteneriatului Strategic Intensificat Romania-SUA, conferindu-i acestuia un caracter eficient si pragmatic. Mecanismul de consultari romano-americane reprezinta o formula flexibila de lucru prin care se urmareste atingerea obiectivelor majore ale componentei economice a Parteneriatului: impulsionarea relatiilor comerciale si a investitiilor americane in Romania, imbunatatirea climatului de afaceri, sustinerea procesului de reforma economica si social
Etichete: arhiva,
dolari,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- CEC a jucat la FNI ca la ruleta
- Vanatorii de comisioane se bat pe Siderca
- Evadarea in zona gri
- 37 de tapi ispasitori pentru furtul de actiuni
- SIF Moldova este in revenire de forma
- Ioan Muresan vrea sa puna in lesa Asociatia Chinologica
- Prietenii cu pedigree sunt cei mai buni parteneri de afaceri ai crescatorilor
- Esentialul saptamanii
- Samsung Deutschland ALber alles
- Nationala Romaniei valoreaza cel putin 100 milioane de dolari