Donald Trump nu mai este preşedintele Statelor Unite, însă acţiunile sale îi vor costa pe contribuabilii americani sute de milioane de dolari.
Este vorba, mai exact, despre acuzaţiile de fraudă electorală de după alegerile prezidenţiale pierdute de Trump în faţa lui Joe Biden, precum şi de măsurile drastice de securitate luate după incidentele de la Capitoliu. Toate acestea au costat până acum Statele Unite mai bine de jumătate de miliard de dolari, iar suma reală ar putea creşte în continuare, relatează The Washington Post.
Soldaţi, securitate sporită sau bani pentru reparaţii
Factura se ridică până acum la 519 milioane de dolari. Este vorba despre estimări ale cheltuielilor cu avocaţii şi cu securitatea după violenţele de la clădirea Congresului american din luna ianuarie, tocmai de aceea suma ar putea creşte.
Având în vedere declararea stării de urgenţă în urma violenţelor de la Capitoliu, mii de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost detaşaţi la Washington D.C, cu costuri uriaşe. La acestea se mai adaugă banii cheltuiţi pentru procesele deschise de avocaţii lui Donald Trump, paza la secţiile de vot, securitatea oficialilor ameninţaţi şi reparaţiile după vandalizările de la Capitoliu.
Oficialii statului California au estimat la circa 19 milioane de dolari americani costurile trimiterii a 1.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale la Washington ca şi a sute de agenţi pentru a păzi capitoliul local şi alte locaţii. „Sunt o grămadă de bani chiar şi după standardele din California pentru doar o săptămână de muncă (14 -21 ianuarie). Dar a fost necesară pentru a ne asigura că nu vor exista distrugeri din partea unei mulţimi puse pe vandalizare”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Finanţe al al acestui stat.
„Costurile acestei insurecţii, atât umane cât şi băneşti, vor fi piperate”
Statul Ohio a plătit 1.2 milioane de dolari americani din bani publici pentru a păzi Capitoliul din capitala Columbus. Americanii au mai plătit pentru elicoptere pentru monitorizare a unor manifestanţii în Texas şi Carolina de Nord, ridicarea de garduri în jurul congreselor din Lansing, Michigan şi Olympia, Washington, dar şi gărzi suplimentare pentru parlamentarii locali.
Districtul Columbia a plătit peste 8,8 milioane de dolari pentru apărarea capitoliului în săptămâna de după insurecţie. „Costurile acestei insurecţii, atât umane cât şi băneşti, vor fi piperate. Impactul fiscal imediat e încă calculat”, a spus şeful poliţiei în faţa din comitetului pentru buget din Camera Reprezentanţilor.
Capitoliul ar putea fi întărit permanent cu garduri, potrivit unor propuneri legislative căreia i s-au opus însă lideri ai Congresului, o măsură costisitoare. Ca o comparaţie, proiectul recent de înlocuire şi modernizare a gardului de la complexul Casei Albe costă circa 64 milioane de dolari.
Costuri foarte mari cu firme şi avocaţi pentru proceduri legale
FBI şi Departamentul american de Justiţie nu au comentat cu privire la costurile investigaţiilor de după incidentele de la Capitoliu. Surse interne din FBI au descris însă cazul drept unul din cele mai ample de la atacurile din 11 septembrie.
În plus, Donald Trump şi apropiaţii săi au investit 11 milioane de dolari americani în cheltuielile cu procesele de contestare a rezultatelor alegerilor, respinse unul după altul în lipsa unor dovezi credibile – cel puţin 64 de firme şi avocaţi au fost angajaţi în aceste proceduri legale.
Statul Pennsylvania a plătit firme private şi avocaţi şi cu aproape 500 de dolari pe oră pentru a respinge acuzaţiile de fraudă electorală.