Afacerile legate de Internet din Europa Centrala si de Est beneficiaza acum de o noua sursa de finantare, in valoare de 100 milioane dolari, o data cu lansarea unui fond de investitii. Compania E-xcell Communications este un joint venture intre American Insurance Group (AIG), una dintre cele mai importante companii de servicii financiare din Statele Unite si Central European Trust (CET), un grup de investitii britanic, specializat in afaceri in Centrul si Estul Europei. Scopul companiei este acela de a acorda suport, din punctul de vedere al managementului, pentru afacerile catre care sunt directionate fondurile. E-xcell doreste sa evite investitiile in societati nou-infiintate, pentru a se concentra catre firmele care genereaza deja profituri. Phillip Lee, director executiv al E-xcell, a declarat pentru Financial Times ca vede o mare oportunitate in faptul ca Internetul este putin dezvoltat in zona central si est-europeana. Ratele de crestere sunt, astfel, mult mai ridicate.
De asemenea, retelele de telefonie mobila din zona se dezvolta foarte rapid si vor constitui, in viitor, principala cale de acces la Internet, asa cum se intampla in Vest. Se intentioneaza ca, in urmatorii doi ani, E-xcell sa fie listat pe una dintre pietele orientate catre tehnologia informatiei. Intreprinzatorii care detin actiuni la companiile in care E-xcell face investitii vor avea posibilitatea de a opta pentru convertirea respectivelor actiuni in titluri E-xcell, in momentul in care se va face listarea pe o piata.
Aceasta este cea de-a doua colaborare intre AIG si CET. Cele doua sunt deja partenere in managementul New Europe Fund (NEF). Acesta a fost capitalizat la 320 de milioane de dolari si este destinat finantarii unei largi game de afaceri, tot in Europa de Est.
Domnul Valeriu Ionescu, directorul regional al New Europe Fund, explica strategia care sta la baza investitiilor facute atat de catre NEF, cat si de catre E-xcell Communications.

Rep.: Cum au fost constituite fondurile pentru finantarea afacerilor din Europa Centrala si de Est?
Valeriu Ionescu: Fondul pentru investitii AIG New Europe Fund, este parte a firmei americane de asigurari AIG pentru Europa de Est.

Rep.: Despre ce suma este vorba?
Valeriu Ionescu: Fondul dispune pentru aceasta actiune de 320 de milioane USD. Suma respectiva nu este alocata strict pentru fiecare tara din zona. Este o suma globala pentru estul Europei, din care se finanteaza afacerile care ni se par atractive, indiferent de tara.

Rep.: Ce ati intreprins concret pana in momentul actual?
Valeriu Ionescu: Actiunea a demarat in august 1998 si, pana la aceasta data, au fost investiti in intreaga regiune circa 150 de milioane de dolari. Din acestia, 80 de milioane dolari au fost destinati participarii la afaceri in Romania. Firmele romanesti in care Fondul a investit acesti bani sunt Luxten, Mobil Rom si Astral TV.

Rep.: In ce sector de piata ar fi interesat sa investeasca AIG New Europe Fund?
Valeriu Ionescu: Companiile care ne intereseaza sunt cele care au pus deja pe picioare o afacere profitabila in domenii precum tehnologia comunicatiilor, distributia si servicii, servicii financiare. Orice companie care desfasoara o activitate productiva, nu are datorii pe care nu le poate acoperi si poate prezenta un plan de afaceri bine pus la punct, va beneficia de atentia noastra si probabil si de o investitie. Firmele din sectorul de IT sunt redirectionate catre compania E-xcell Communications.

Rep.: Care sunt criteriile dupa care E-xcell se ghideaza in ceea ce priveste investitiile?
Valeriu Ionescu: E-xcell Comunications intentioneaza sa aloce sume cuprinde intre doua si zece milioane de dolari pe companie. Principalele afaceri vizate sunt cele din domeniul Internetului, dar si cele de dezvoltare de software. Investitiile mai mari de zece milioane de dolari intra in vizorul AIG New Europe Fund. Ceea ce inseamna ca, atunci cand ni se prezinta un plan de afaceri care necesita investitii mai mari de zece milioane dolari, respectiva propunere este redirectionata si analizata de conducerea NEF, urmand ca ei sa decida daca se implica sau nu.
Rep.: Care este structura acestor parteneriate intre fond si companiile care vor primi banii?
Valeriu Ionescu: AIG New Europe Fund sau E-xcell Communications, in functie de caz, devin actionari ai respectivei companii, urmand sa-si mentina aceasta pozitie timp de trei pana la cinci ani. Dupa aceasta perioada de timp fondurile se retrag din afacere. In cazul investitiilor facute de E-xcell, fondul va acorda si sprijin managerial. Multe companii din Europa Centrala si de Est au conducatori care vin cu idei noi. Sunt insa foarte putine firme care activeaza in domeniul Internetului care au planuri de afaceri solide si o echipa manageriala bine consolidata.

Rep.: Dupa expirarea perioadei de trei pana la cinci ani, cum se retrage, practic, fondul din afacere?
Valeriu Ionescu: Strategia fondului este aceea de a ajuta o afacere care poate deveni profitabila sa se puna pe picioare, pentru ca apoi sa vanda actiunile la pretul la care vor ajunge la acea data sau sa gaseasca un investitor care sa preia afacerea.

E-xcell communications
Obiectivul fondului: plasamente private directe in companii care dispun de potential pentru a deveni lideri in industria de software sau Internet din Europa Centrala si de Est.
Politica de investitii: Plasamente in valoare de 2-10 de milioane USD/companie.
Companiile vizate: firme care activeaza in dezvoltarea de soft, servicii pe baza
de Internet, integrare de sistem.
Caracteristicile necesare: produsele sau serviciile promovate de firma sa aiba o piata de desfacere bine determinata si promitatoare, un model de business sanatos si sa nu aiba datorii pe care sa nu le poata plati.
Structura fondului: este sponsorizat de American International Group, Inc., este managerizat de AIG-CET Capital Advisors, Ltd., un joint venture intre AIG si Central Europe Trust Co. Ltd. (CET), si are birouri in Varsovia si Bucuresti.