Cand Vasile Magu, apicultor din comuna timiseana Faget, a vrut sa-si extinda afacerea cu stupii de albine, si-a dat seama ca are nevoie de circa zece mii de euro. Cum bancile nu prea sunt interesate de fermieri, in special de cei mici, singura solutie era programul Sapard. Documentatia stufoasa si lipsa unor consultanti seriosi, care sa se ocupe de partea birocratica, l-au descurajat initial. Afland de problema lui, Mihaela Constantinescu, coordonatoarea regionala a proiectului de dezv
Cand Vasile Magu, apicultor din comuna timiseana Faget, a vrut sa-si extinda afacerea cu stupii de albine, si-a dat seama ca are nevoie de circa zece mii de euro. Cum bancile nu prea sunt interesate de fermieri, in special de cei mici, singura solutie era programul Sapard. Documentatia stufoasa si lipsa unor consultanti seriosi, care sa se ocupe de partea birocratica, l-au descurajat initial. Afland de problema lui, Mihaela Constantinescu, coordonatoarea regionala a proiectului de dezvoltare a finantarii rurale, sustinut de guvernul american, a contactat un specialist competent pentru Vasile Magu. Consultantul i-a pus la punct documentatia, iar Mihaela Constantinescu i-a mijlocit o serie de intalniri cu institutiile financiare, precum banca ce asigura cofinantarea si Fondul de Garantare a Creditului Rural.
In perioada octombrie 2004- octombrie 2005 (anul fiscal american), peste o suta de alti intreprinzatori au primit o mana de ajutor de la oamenii implicati in consultanta platita de americani. “Noi punem in legatura oamenii si institutiile care contribuie la finantarea proiectelor rurale. Cautam intreprinzatori care vor sa se dezvolte, consultantii care le pot face studiile de fezabilitate si institutiile financiare care ar putea finanta proiectul”, arata Ron Prescott, directorul programului in Romania si co-director al Centrului International pentru Finantarea Agriculturii din SUA.
Potrivit acestuia, cam doua treimi din proiectele asistate tehnic sunt finantate cu banii Sapard, iar restul primesc fonduri de la banci, sau alte institutii financiare. Programul se extinde rapid. Pornind de la cateva judete la sfarsitul anului 2003, acesta a ajuns sa acopere acum jumatate din tara. Americanii spera sa contribuie la mobilizarea a peste 15 milioane de dolari anul viitor, cu 50% mai mult decat in sezonul anterior.
Dar cum completeaza proiectul american programele europene de finantare rurala? “Le sugeram autoritatilor si potentialilor beneficiari sa aleaga proiectele Sapard mai mici de 50 de mii de euro, pentru ca documentatia necesara este mai putin stufoasa. La nivelul fiecarui judet selectam consultantii si firmele care pot realiza proiecte de calitate. Apoi recomandam fermierilor sa apeleze la acestia”, arata Prescott.
Programul americanilor ii ajuta pe fermieri sa ia bani si de la bancile noastre, nu doar de la Sapard. “Am obtinut creditul de care aveam nevoie, de zece mii de lei, foarte usor dupa ce consultanta mi-a facut actele, spune Ion Preda, un fermier care are zece vaci si 500 de metri patrati de solar. Inainte de obtinerea creditului, el a fost vizitat de Melinda Dobay, coordonatoarea proiectului pentru regiunea Moldova, care l-a pus rapid in legatura cu consultantul si cu banca.
Biserica, consultant de afaceri
Americanii nu exclud colaborarea nici cu preotii in incercarea lor de a gasi intreprinzatori care sunt in plina dezvoltare. Guvernul SUA pune accent pe initiativele bazate pe credinta. Preotii isi cunosc cel mai bine proprii enoriasi, iar recomandarile lor sunt luate in seama la nivel local. Pe baza recomandarilor preotilor, descoperim noi oportunitati de afaceri”, arata Ron Prescott. Potrivit acestuia, prelatii ortodoxi au si un foarte ascutit simt al afacerilor, fiind printre primii care sa valorifice sfaturile consultantilor. Un prim exemplu este infiintarea unei crame manastiresti in judetul Iasi. Banii de la Bruxelles sunt cheltuiti mai usor cu ajutorul pragmatismului american.
“Noi punem in legatura oamenii si institutiile care contribuie la finantarea proiectelor rurale. Cautam intreprinzatori care vor sa se dezvolte.”
Ron Prescott
, directorul
programului de finantare rurala
Programul de dezvoltare a finantarii rurale
• Programul se bazeaza pe ideea de constituire a echipelor implicate in derularea unui proiect de finantare si de furnizare a asistentei tehnice in vederea utilizarii creditelor in zonele rurale din Romania.
• Programul a inceput in anul 2003 si este o colaborare intre agentia americana pentru dezvoltare (USAID) si Centrul International pentru Finantarea Agriculturii, din cadrul Universitatii de stat Iowa.
• In al doilea an de implementare, proiectul a generat afaceri de 10 milioane de dolari. Organizatorii se asteapta ca in perioada octombrie 2005- octombrie 2006 programul sa genereze afaceri de 15 milioane de dolari.
• Programul de dezvoltare a finantarii rurale se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii, intreprinzatorilor privati si fermierilor care dezvolta afaceri in mediul rural. Americanii cauta in special familii tinere, cu copii, care sa se angajeze pe termen lung intr-o activitate productiva. Formarea asociatiilor de marketing este o alta prioritate a programului.
Ce face consultanta americana
• Identifica si monitorizeaza problemele care impiedica accesul populatiei din zona rurala la credite si alte surse de finantare.
• Face cunoscute la nivel local sursele de finantare. Pe langa programele europene, exista societati ce acorda microcredite si banci ce sunt dispuse sa ofere fonduri agricultorilor. La acestea se adauga societatile de leasing, fondurile de garantare si subventiile statului.
• Ii ajuta pe fermieri sa intocmeasca dosare de finantare pentru programele europene, iar pe intreprinzatori sa se dezvolte pe baza creditului, metoda utilizata si in tarile dezvoltate.
• Proiectul detine o lista a consultantilor financiari dintre care intreprinzatorul poate alege. Odata selectat consultantul, americanii asigura plata interviului initial, care presupune trecerea in revista a afacerii, discutarea posibilitatilor de extindere si recomandarea celei mai bune modalitati de finantare. Gasirea specialistilor care sa intocmeasca studii de calitate a fost o problema constanta, ce a diminuat capacitatea de absobtie a fondurilor europene.
Cum se Impart programele de asistenta ale americanilor
Programul Sapard ramane principala sursa de finantare a afacerilor din mediul rural. Americanii si-au concentrat eforturile spre identificarea punctelor slabe ale acestuia, cum ar fi inexistenta unei evidente a consultantilor sau a surselor locale de cofinantare. Pe langa Sapard, microcreditele s-au dovedit cele mai populare, insa, in viitor, ponderea creditelor bancare va spori.
Sursa: USAID