Americanii ratează obiectivul de a combate evaziunea fiscală pe plan internaţional

Departamentul Trezoreriei americane a recunoscut ieri că şi-a ratat obiectivul de a încheia înainte de sfârşitul anului 2012 negocierile cu 13 ţări în vederea unui acord care ar facilita aplicarea legii americane de combatere a evaziunii fiscale, relatează AFP.

Doar şapte ţări (Danemarca, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Norvegia şi Elveţia) au semnat şi parafat acordurile-tip propuse de guvernul american, arată comunicatul ministerului.

După ce a încheiat un acord cu Londra, Trezoreria indicase la începutul lunii noiembrie că este pe cale finalizeze un acord interguvernamental pentru care speră să termine negocierile până la sfârşitul anului cu 13 ţări (Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Japonia, Mexic, Norvegia, Olanda, Spania) şi trei teritorii autonome ale Marii Britanii: Guernesey, Jersey şi insula Man.

Discuţiile nu au avut rezultatul scontat decât cu şase dintre aceşti parteneri. Scopul lor este să aplice Legea de achitare a obligaţiilor fiscale referitoare la conturile în străinătate (FATCA), pentru care Trezoreria şi Fiscul american (IRS) au publicat joi decretele de aplicare, lansând astfel intrarea sa în vigoare, care urmează să se facă în etape.

Votată în martie 2010, această lege impune instituţiilor financiare străine (EFE) să transmită IRS informaţii despre conturile deţinute de contribuabili americani, cetăţeni ai SUA sau nu: numele şi adresa titularului, balanţa contului, sumele retrase şi vărsări brute etc.

Această dispoziţie, a cărei aplicare a fost amânată pentru ianuarie 2014, riscă să plaseze instituţiile financiare străine în unele ţări în situaţia de a fi în contradicţie cu legile naţionale despre protecţia datelor. La fel, negocierile actuale se poartă într-un cadru în virtutea căruia ţările partenere ale SUA obligă instituţiile financiare de sub jurisdicţia lor să transmită autorităţilor naţionale informaţiile cerute de SUA.

Aceste informaţii ar fi transmise Washingtonului în mod automat, situaţie în care instituţiile financiare din aceste ţări nu ar mai trebui să informeze direct Trezoreria şi Fiscul din SUA.
Sursa: Agerpres