Avuţia populaţiei din Statele Unite a avansat cu 2.000 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea, faţă de perioada similară din 2008, la 53.100 miliarde de dolari, prima creştere de la intrarea ţării în recesiune în 2007, a anunţat, joi, Rezerva Federală americană (Fed), citată de Reuters.

În 2007, avuţia americanilor se ridica la 63.900 miliarde de dolari.

Declinul avuţiei populaţiei a determinat o reducere a cheltuielilor de consum, care reprezintă 70% din activitatea economică din SUA, şi a încurajat economisirea.

Totodată, datoriile populaţiei şi companiilor nonfinanciare au scăzut în trimestrul al doilea, în timp ce creanţele guvernului federal au crescut, ca urmare a eforturilor de combatare a recesiunii.

Datoriile populaţiei au coborât cu 1,75%, comparativ cu periaoda aprilie-iunie 2008, al patrulea trimestru consecutiv de declin, reflectând scăderea pe pieţele împrumuturilor ipotecare dar şi a creditelor de consum.

Creanţele companiilor nonbancare au înregistrat un declin anual tot de 1,75%, potrivit Fed.

Guvernul federal a raportat, însă, o majorare a datoriei cu 28,25%, comparativ cu trimestrul al doilea din 2008. Administraţia Obama a estimat un deficit bugetar de 1.600 de miliarde de dolari pentru acest an fiscal.

SURSA: Mediafax